Żurek orkiszowy

Składniki:
•   1 l zakwasu orkiszowego (wcześniej przygotowanego)
•   2 l wody
•   1 cebula
•   mała marchewka
•   kawałek selera i pietruszki
•   3 ząbki czosnku
•   liść laurowy
•   ziele angielskie
•   hyzop, galgant, bertram (przyprawy św. Hildegardy)
•   kawałek kabanosa drobiowego lub plaster szynki drobiowej (może być wędzona).

Przygotowanie:
Składniki (bez zakwasu) doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Następnie dodać 1 l zakwasu orkiszowego przygotowanego wg przepisu poniżej. (Przed wlaniem zakwasu do wywaru należy dobrze wymieszać zawartość słoiczka, aby do żurku trafiły wszystkie składniki zakwasu). Całość krótko pogotować, doprawiając solą, pieprzem, bertramem, galgantem, majerankiem. Podawać z jajkiem pokrojonym w plastry lub w ćwiartki, kawałkami drobiowych kabanosów lub szynką.

Zakwas orkiszowy:
6 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału zalać letnią przegotowaną wodą w ilości ¾ litra, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 48 godzin. Po 2 dniach powinien być wyczuwalny kwaśny zapach.