Jak to się zaczęło – Historia NIRO Bio
Choć początki naszej firmy sięgają 2003 roku, nasza pasja do zdrowej żywności – znacznie dłużej.
Firma NIRO sp. z o.o. została założona w 2003 r. Założycielem firmy został pasjonat rolnictwa ekologicznego i zdrowej żywności Krzysztof Romańczyk, oraz Matthias Niemann, prezes niemieckiej firmy Schnitzer zajmującej się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Stąd też wzięła się nazwa naszej firmy – z pierwszych liter nazwisk założycieli NI-RO.
W początkach działalności zajmowaliśmy się głównie produkcją młynków żarnowych, jednakże z zaniepokojeniem obserwowaliśmy negatywne zmiany zachodzące w rolnictwie, zwłaszcza w uprawie zboża. Krzyżowanie gatunków – hybrydyzacje w rezultacie dały nowe, bardziej odporne gatunki genetycznie modyfikowanej pszenicy, o większej ilości chromosomów i białek, które kiedyś nie były w niej obecne. Ze względu na coraz większe zapotrzebowanie a co za tym idzie spożywanie wysoko przetworzonych produktów z pszenicy konwencjonalnej, która oprócz chemikaliów w postaci oprysków i pestycydów zawiera uczulający gluten, zauważyliśmy coraz bardziej negatywne skutki zdrowotne – dlatego postanowiliśmy dać ludziom alternatywę w postaci zdrowego odżywiania – „Świeże mielenie – zdrowe jedzenie”.
W rezultacie rozszerzyliśmy profil naszej działalności o produkcję ekologicznego makaronu orkiszowego i przetworów zbożowych tylko i wyłącznie w wersji ekologicznej.
Uwzględniając oczekiwania konsumentów oraz trendy rozwijające się na rynkach, dodaliśmy do naszej oferty ekologiczne produkty bezglutenowe firmy Schnitzer – naszego głównego partnera. Wyprodukowane z wysokiej jakości wyselekcjonowanych bezglutenowych ekologicznych surowców – bez szkodliwych dla zdrowia dodatków, są pyszną alternatywą w diecie bezglutenowej.