Zdrowa i szybka owsianka

Owsianka

Miska płatków owsianych to zdrowy i pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Chociaż owsianka istnieje od wieków, dopiero w ostatnich latach stała się popularną potrawą śniadaniową. Jednym z powodów jej popularności jest to, że jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Możesz po prostu dodać wodę lub mleko i płatki owsiane do garnka podgotować je na kuchence. A ponieważ owsianka jest tak uniwersalna, możesz

dodać do niej swój własny styl, dodając owoce, orzechy lub miód. Co najlepsze, owsianka jest pełna składników odżywczych, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Gdy będziesz szukać szybkiego i zdrowego śniadania, sięgnij po miskę ekologicznych, świeżo gniecionych płatków owsianych NIRO Bio. Możesz także szybko zrobić swoje własne płatki owsiane, używając naszych młynków do zboża: ręcznego młynka Campo do gniecenia ziaren, lub elektrycznego Vario, który robi zarówno płatki jak i mąkę.

Trochę historii owsianki

Najwcześniejszy rodzaj owsianki był po prostu przygotowywany z dowolnego rodzaju ziarna zmieszanego z mlekiem lub wodą. To danie najlepiej podawać na ciepło i jako papkę. Co ciekawe, uważa się, że owsianka jest pożywieniem, które bardzo pomogło rodzajowi ludzkiemu w jego czasach na ziemi.

Od czasów starożytnych owsianka stanowiła dla wielu ludzi na całym świecie najbardziej komfortowe pożywienie, do jakiego mieli powszechny dostęp. Czynnik komfortu polega również na tym, że jest łatwa i prosta w przygotowaniu.

Czego potrzebujesz do owsianki?

Jaki stosunek owsa do mleka lub wody?

Aby uzyskać gęstą konsystencję: 50g płatków owsianych, użyj 100ml płynu

Dla średniej konsystencji: 50g płatków owsianych, użyj 150ml płynu

Aby uzyskać rzadką konsystencję: 50g płatków owsianych, użyj 200ml płynu

Owsianka, czyli samo zdrowie

Owsianka jest pełna składników odżywczych

Zboża, takie jak owies ekologiczny NIRO Bio, bogate są w niezbędne składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Owsianka przygotowana z naszych świeżo gniecionych płatków owsianych  również bogata jest w te wszystkie witaminy i minerały. Zawiera duże ilości wapnia i fosforu, które zapewniają doskonałe zdrowie kości. Dodatkowo zawiera również żelazo, które jest niezbędnym minerałem, którego potrzebujemy do prawidłowego metabolizmu.

Kolejnym z powodów, dla których owsianka jest najczęściej spożywana jako zdrowe śniadanie, jest to, że zawiera dużą ilość błonnika. Błonnik daje uczucie sytości. Zwalcza również zaparcia i znacznie pomaga kontrolować trawienie. Nasze płatki owsiane gniecione są zawsze na świeżo przed pakowaniem. Nie poddajemy ich żadnym procesom uszlachetniającym – nie moczymy i nie parujemy ich, przez co zachowują wszystkie składniki odżywcze a Ty masz pewność, że Twoja owsianka jest faktycznie zdrowa.

Owsianka pomaga w utracie wagi

Powszechnie uważa się, że ziarna przyczyniają się do przyrostu masy ciała ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Prawdopodobnie dlatego obserwujący swoją wagę rzadko jedzą owsianki czy inne dania zbożowe. Jednak zboża mogą faktycznie pomóc Ci schudnąć. Naukowcy odkryli, że owies pomaga zmniejszyć apetyt i sprawia, że ​​czujesz się syty na dłużej. Nie tylko to, ale owsianki pomagają również zmniejszyć ryzyko cukrzycy poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi. 

Owsianka pomaga zmniejszyć stan zapalny

Choć może to zabrzmieć zaskakująco, spożywanie owsianki jest bezpośrednio związane ze zmniejszeniem stanu zapalnego w organizmie. Jest to znacznie mniej znana zaleta owsianki, o której większość ludzi nie zdaje sobie sprawy. 

Kilka ciekawych typów owsianek

Owsianka ryżowa congee

Congee to rodzaj chińskiej owsianki ryżowej, która jest dość popularna w wielu krajach azjatyckich. Jest to zazwyczaj danie śniadaniowe, ale wiele osób podaje je również jako główny posiłek w porze lunchu lub kolacji z różnymi dodatkami, takimi jak warzywa lub białko. W swojej najbardziej podstawowej formie congee to po prostu biały ryż, który został ugotowany na tyle, aby uzyskać lepką, gęstą konsystencję przypominającą owsiankę. Jednak z biegiem lat congee przełamało kilka barier kulturowych, a różne odmiany tej owsianki można znaleźć nie tylko w całej Azji, ale także na całym świecie.

Płatki kukurydziane Grits

Grits to zasadniczo suszona i mielona kukurydza. Ta mąka kukurydziana jest gotowana, aż stanie się super gęsta, lepka i podobna do owsianki. Następnie doprawia się ją różnymi przyprawami i podaje z dodatkami. W Amerykach owsianka ta stała się oficjalnym jedzeniem, a większość ludzi zaczęła podawać i jeść ją z krewetkami, co zmieniło tę prostą potrawę w coś super pysznego. Grits zawiera również liczne korzyści zdrowotne, co jest również jednym z powodów, dla których są powszechnie spożywane na śniadanie. Jest naładowana różnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Grits zawiera również związki, takie jak luteina i zeaksantyna, które uważa się, że chronią nas przed chorobami zwyrodnieniowymi oczu.

Gęsta owsianka Genfo

Znany również jako ga’at, Genfo to gęsta owsianka, która jest wytwarzana z różnych ziaren i mieszanych roślin strączkowych, w tym ciecierzycy, pszenicy, jęczmienia, prosa, kukurydzy, soi, owsa etiopskiego, żółtego groszku i sorgo.

Genfo jest najczęściej spożywane w Etiopii jako podstawa śniadania z łyżką jogurtu lub masła z przyprawami zwanymi kibe. W porównaniu z innymi rodzajami owsianki, Genfo jest bardziej sztywna.

Ormiańska owsianka Harissa

Harissa jest to słynne ormiańskie danie z owsianki, które pochodzi z równiny Ararat. Zwykle robi się go z korkotu, który jest prażoną, popękaną lub suszoną pszenicą. Tradycyjna harissa zawiera również bogate w tłuszcz mięso, które zwykle jest jagnięciną lub kurczakiem. Wariantem tradycyjnej ormiańskiej harissy są arabskie odmiany, które są bardzo popularnym daniem w krajach arabskich Zatoki Perskiej. Jest zrobiona z tego samego rodzaju pszenicy, a jej konsystencja przypomina głównie owsiankę, ale może być również podobna do knedla. Harees lub harissa pochodzi od arabskiego czasownika harasa, który tłumaczy się jako „rozcierać lub zgniatać”. Pochodzenie tej owsianki ma dość fascynującą historię. Zgodnie z ormiańską tradycją, Grzegorz Oświeciciel rozdawał ludziom posiłek charytatywny, ponieważ był również znany jako patron Armenii. Jednak nie było wystarczająco dużo jedzenia, aby podać tłumom, więc dodał pszenicę do garnków. Od tego czasu harissa zaczęła być oferowana jako posiłek charytatywny, a także stała się narodową potrawą Armenii.