Zbożowy zawrót głowy, czyli wizyta w firmie NIRO

Silosy do przechowywania zboża

 

Wizyta w firmie NIRO

Zboża to podstawowe, proste i zdrowe źródło pożywienia od zarania dziejów ludzkości. Właściwie przechowywane ziarna zbóż, z nienaruszoną warstwą zewnętrzną – łuską, mogą przetrwać nawet kilka tysięcy lat, zachowując zdolność do wykiełkowania, innymi słowy – zachowując wewnątrz życiową energię. Mieląc lub prasując zboża łamiemy twardą, wręcz niemożliwą do strawienia przez nasze soki trawienne, łuskę i uwalniamy zawarte wewnątrz ziarna – w bielmie i zarodku – wartości odżywcze.

Właściwości odżywcze i zdrowotne świeżo mielonych, ekologicznych zbóż, płatków, mąk i śruty to temat na długi artykuł, więc o tym szerzej innym razem. Teraz proponuję wycieczkę do zakładu krajowego producenta, który na zbożach zna się jak mało kto. Mowa o firmie oferującej zboża, przetwory zbożowe oraz wysokiej jakości młynki do własnoręcznego przygotowania półproduktów zbożowych we własnym domu.

Od żarna do ziarna

Firma NIRO Sp. z o.o. powstała w 2003 roku z inicjatywy Krzysztofa Romańczyka i Matthiasa Niemanna – prezesa niemieckiej firmy Schnitzer znanego producenta ekologicznej żywności. Nazwa firmy pochodzi od pierwszych sylab nazwisk założycieli: NI-RO. To mała, rodzinna firma, zatrudniająca około 10 osób, mająca siedzibę i zakład produkcyjny w otoczonym pięknymi lasami Boronowie, w powiecie Lublinieckim. Na samym początku działalność NIRO skupiała się na produkcji młynków żarnowych sprzedawanych pod szyldem Schnitzer. Z czasem profil działalności poszerzył się o produkcję ekologicznego makaronu orkiszowego, ekologicznych przetworów zbożowych i samych zbóż pochodzących z upraw ekologicznych.

Królestwo orkiszu

 

Głównym surowcem przetwarzanym w zakładzie jest, pochodzący z upraw ekologicznych, orkisz – stara odmiana pszenicy, która po długim czasie niepamięci odzyskuje należną sobie uwagę i powraca na nasze stoły. W przeciwieństwie do dzisiejszej pszenicy, orkisz jest zbożem bardzo naturalnym, nie modyfikowanym przez człowieka, dzięki czemu zawiera pełne, macierzyste substancje odżywcze – mówiąc po chłopsku to żywe, zdrowe ziarno. Bardzo często polecany jest osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i alergię na pszenicę. Ziarno orkiszu zawiera skrobię (56%), białko (11,6%), tłuszcze (2,7%) i składniki mineralne (2%). Zawiera także wszystkie istotne dla nas aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Te właśnie cechy wyróżniają orkisz na tle innych zbóż i tłumaczą dlaczego właśnie on stał się surowcem wyrobów firmy NIRO. W wielu przemysłowych zakładach produkcyjnych mąka używana do produkcji makaronów przebywa przez długi czas w silosach czekając na swoją kolej, co z powodu utleniania powoduje zubożenie jej wartości odżywczych. W NIRO mąka do produkcji makaronu jest świeżo mielona w młynkach żarnowych dzień przed tym jak trafi na linię produkcyjną. Linia ta to kilka różnych maszyn umożliwiających formowanie różnych kształtów makaronu takich jak wstążki, spirelli, świderki, spaghetti, jeżyki, muszle, łazanki czy najpopularniejsze na niedzielnym stole nitki. Oprócz makaronów z mąki pełnoziarnistej (ciemnej)NIRO produkuje także makarony z mąki orkiszowej białej TYP 650. Znajdziemy też makaron barwiony, z dodatkiem ekologicznych warzyw, np. zielone wstążki szpinakowe czy makarony trójkolorowe z dodatkiem szpinaku i papryki.

Ofertę produktów zbożowych urozmaicają wysokiej jakości, także świeżo przygotowywane, półprodukty tj. mąka orkiszowa, mąka żytnia i śruta żytnia oraz płatki orkiszowe i płatki owsiane. Dodatkowo w ofercie znajdują się same, czyste ziarna pakowane w wygodne małe opakowania 400, 500g lub większe hurtowe ilości 5, 10 i 25kg.

Moim zdaniem na szczególną uwagę zasługuje najwyższej jakości ekologiczny owies o pięknym, czystym i zdrowo wyglądającym ziarnie. Własnoręcznie zmieliłem go w młynku ręcznym na płatki i spróbowałem. Wniosek? Te świeżo mielone płatki z najwyższej jakości zboża to niedościgniony wzór! Nigdy w życiu nie jadłem lepszych płatków!

Świeży, pełny przemiał w każdym domu

Wysokiej jakości ekologiczne produkty zbożowe to tylko część produkcji. NIRO przede wszystkim specjalizuje się w produkcji ręcznych i elektrycznych młynków do zbóż oraz przystawek do robotów kuchennych, do przemiału zboża, kawy czy pieprzu w gospodarstwach domowych. Młynki te wykonane są z wysokiej jakości naturalnego drewna lipowego lub bukowego, posiadają system mielący z korundu wiązanego ceramicznie.

Młynki różnią się wielkością, ilością funkcji wpływających na ich zastosowanie. W dużym skrócie, młynki te służą do przygotowywania świeżych płatków zbożowych, musli na pożywne, zdrowe śniadanie lub do zmielenia dowolnego ziarna na mąkę np. do wypieku domowego chleba, ciasta czy śruty żytniej np. na domowy zakwas na tradycyjny polski żur.

Zdrowie i wygoda

Mając w zasięgu ręki taką ofertę ekologicznych zbóż, gotowych przetworów lub urządzeń do samodzielnego ich przygotowania możemy odżywiać się zdrowo, smacznie i przyjemnie. Tym bardziej się cieszę, że w rozmowie z nami pani Urszula Romańczyk zdradziła nam, że NIRO nie zamierza poprzestać na orkiszu i planuje wprowadzić inne stare odmiany pszenicy do swojej oferty jak np. płaskurka.

Sobie i Wam życzymy więcej takich producentów, którzy są pasjonatami dbają o to by dostarczać nam produkty naturalne, zdrowe, pełnowartościowe, o najwyższej, certyfikowanej jakości.

 


 

Artykuł i zdjęcia pochodzą ze strony www.bio-zycie.pl