Wegańska tarta czekoladowo — malinowa z migdałami i bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z malinami

Wiosna i lato są doskonałym okresem by z szarlotki na ciepło, przestawić się na tarty z lodówki. Kremowe, chłodne słodkości zachwycą Twoją rodzinę i znajomych. Ten pyszny, zapierający dech w piersiach deser zaspokoi Twoje pragnienie czekolady! Pięknie udekorowana tarta wygląda jak z ekskluzywnej kawiarni, a w rzeczywistości możesz ją z łatwością samodzielnie przygotować.

Tartę czekoladową można udekorować różnymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, orzechy czy owoce. Choć często kojarzy się je ze specjalnymi okazjami, tarty czekoladowe są łatwe do zrobienia i można się nimi delektować zawsze, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na prostą tartę czekoladową, czy na taką, która jest misternie udekorowana, ten deser na pewno ci zasmakuje. Wegańskie przepisy na ciasta mogą być zdrową alternatywą dla tradycyjnych ciast lub słodyczy, jednocześnie oferując bogactwo wartości odżywczych.

Jak udekorować tartę?

Najlepszym sposobem na udekorowanie tarty jest sos malinowy, świeże maliny oraz płatki migdałowe. Maliny i czekolada bardzo dobrze komponują się ze sobą, a delikatne migdały nadają przyjemnej chrupiącej konsystencji.

Na tartę należy nałożyć warstwę sosu malinowego, posypać płatkami migdałów i świeżymi malinami. Opcjonalnie można dodać jeszcze bitą śmietanę dla osłodzenia i doskonałego wyglądu. Dzięki temu deser zamieni się w bogatą, czekoladową tartę malinową, wypełnioną jeszcze większym smakiem.

Jak zrobić sos malinowy do tarty?

300 gram malin przełóż do rondelka i zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas możesz delikatnie zgnieść maliny, by stworzyły gładszą konsystencję. Gdy maliny się zagotują, dodaj ¼ szklanki cukru kokosowego i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Przed nałożeniem sosu na tartę upewnij się, że jest on całkowicie schłodzony.

Jak podawać tartę?

Możesz pokroić i podawać tartę na zimno, prosto z lodówki, lub możesz zostawić ją na chwilę w temperaturze pokojowej, co sprawi, że będzie miększa i bardziej rozpływająca się w ustach. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Pamiętaj, tylko by pokroić ją gdy jest jeszcze zimna, co ułatwi pracę i unikniesz przyklejania się ciasta do noża. Podawaj bezglutenową tartę czekoladową z malinami i migdałami podczas świąt, na uroczystości rodzinne, lub po prostu przygotuj ją na piątkowy wieczór. Bo każdy po ciężkim tygodniu zasługuje na coś wyjątkowego. 

Zdrowa wegańska tarta czekoladowa

Bogaty smak czekoladowej tarty zachwyci każdego. Tarta łączy w sobie bogatą czekoladę, maliny i migdały w zdrowym wegańskim przepisie. Pyszny deser zaspokoi wszelkie zachcianki na słodkości. 

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Czas chłodzenia 2 godziny

Czas całkowity: 2 godziny 50 minut

Składniki na tartę:

Spód

1 ¼ szklanki płatków owsianych (125g)

1 szklanka migdałów (160g)

⅓ szklanki cukru kokosowego lub brązowego (50g)

¼ szklanki niesłodzonego kakao w proszku (21g)

1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)

5 łyżek stopionego oleju kokosowego

Masa

3 filiżanki kawałków ciemnej czekolady (540g)

1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego (240 ml)

1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

½ szklanki cukru kokosowego

Dodatki do dekoracji

  • sos malinowy
  • świeże migdały
  • płatki migdałów
  • kokosowa bita śmietana

Przygotowanie tarty

Spód

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Dodaj płatki owsiane, migdały, cukier kokosowy, niesłodzone kakao w proszku i mielony cynamon do robota kuchennego lub do blendera wysokoobrotowego. Miksuj, aż wszystkie składniki będą drobno zmielone. Migdały mogą pozostać w większych kawałeczkach.

Powoli dodaj roztopiony olej kokosowy i pulsacyjną pracą blendera wymieszaj, aż wszystko się połączy. 

25-centymetrową okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę spodu rozprowadź równomiernie na dnie formy i na bokach, by stworzyła pewnego rodzaju miskę dla masy. Upewnij się, że grubość spodu jest równomierna dookoła.

Wstaw spód do lodówki na 15 minut, po tym czasie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. 

Wyjmij spód tarty z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Masa

Wsyp kropelki czekoladowe do dużej miski żaroodpornej. 

Mleko kokosowe, cynamon i cukier kokosowy przełóż do małego garnka i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, wlej mleko kokosowe na kropelki czekoladowe i odstaw na jedną minutę, by się rozpuściły. 

Po tym czasie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Wlej masę na schłodzony spód tarty i odłóż do lodówki na minimum dwie godziny, lub na całą noc.

Uwagi do przepisu

  • Koniecznie użyj pełnotłustego mleczka kokosowego, aby uzyskać trwałą konsystencję schłodzonej masy tarty.
  • Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, lub chcesz wyjątkowo słodki deser, możesz skorzystać z proporcji 1:1 gorzkiej czekolady połączonej z mleczną.
  • Do spodu należy użyć oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia lub rafinowanego – wedle preferencji. Pamiętaj jednak, że jeśli użyjesz oleju z pierwszego tłoczenia, wyczuwalny będzie delikatny posmak kokosa.

Wartości odżywcze

Liczba kalorii dotyczy 1 z 12 kawałków i należy ją traktować jedynie jako przybliżoną liczbę. 

Porcja: 1 kawałek | Kalorie: 513kcal | Węglowodany: 52g | Białko: 8g | Tłuszcz: 31g | Tłuszcz nasycony: 19g | Tłuszcze wielonienasycone: 1g | Tłuszcze jednonienasycone: 1g | Sód: 11mg | Potas: 58mg | Włókno: 7g | Cukier: 31g | Wapń: 30mg | Żelazo: 7 mg