
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• szczypta soli
• 3/4 szklanki cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g masła
• 2 jajka
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki miodu
• 100 g posiekanych orzechów włoskich
Jabłka:
• 6 dużych jabłek
• 2 łyżki miodu
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka)
• 2 łyżeczki cynamonu
• łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego)
Dodatkowo:
• łyżka cukru pudru
• pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, posiekać. Zrobić zagłębienie w posiekanym cieście i wbić do niego jajka, dodać śmietanę i miód. Zagnieć ciasto, podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp.180°C
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać cynamon, imbir, cukier i miód. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na blaszce (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i rozsypać po powierzchni posiekane orzechy. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i przykryć całość rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Zrobić dziurki widelcem i wstawić szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Jeżeli góra zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczoną szarlotkę posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Podawać gorącą z lodami waniliowymi.