Składniki:
• 2 opakowania makaronu Świderki kolorowe (500 g)
• 1 kg mięsa mielonego
• ząbek czosnku
• 2 cebule
• 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
• duży pomidor
• 20 dag pieczarek
• kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, czosnek
Przygotowanie:
Mięso mielone podpiec na teflonowej patelni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podpiec. Paprykę i pomidora pokroić, dodać do mięsa. Na koniec dodać starte na grubej tarce pieczarki. Poddusić kilka minut, doprawić kilkoma łyżeczkami przecieru pomidorowego i ziołami.
Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć przygotowany sos.
Jeśli ktoś lubi gorące danie można posypać startym żółtym serem. Ser ładnie się roztopi nadając potrawie odmienny charakter.