Świąteczne Wstążki z sosem z kurkumy

Składniki:
•    250 g makaronu Wstążki
•    20 g masła
•    20 g skrobi ziemniaczanej
•    2 łyżeczki kurkumy
•    60 ml białego wina
•    200 ml rosołu warzywnego
•    8 łyżek śmietany
•    sól i pieprz
•    szczypiorek i bazylia

Przygotowanie:
Makaron: Dla 250 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Sos: Na patelni stopić masło. Na rozgrzanym maśle podsmażyć skrobię ziemniaczaną. Następnie dodać kurkumę, całość zalać rosołem warzywnym. Wlać wino i zagotować, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wsypać zioła.

Makaron wymieszać z sosem i podawać na gorąco.