Spaghetti z Pesto

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spaghetti
•    60 g orzechów pinii
•    80 g startego parmezanu
•    1 pęczek bazylii
•    5 małych ząbków czosnku
•    15 łyżek oliwy z oliwek
•    sól

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200g makaronu Spaghetti zagotować w 1,5 l. wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody (musi być całkowicie pokryty wodą). Gotować al dente bez przykrycia ok. 7 minut. Od czasu do czasu zamieszać widelcem żeby gniazda się nie przylepiły do garnka. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Pesto: Orzechy pinii rozdrobnić następnie uprażyć na patelni. Uprażone orzechy wymieszać z potartym parmezanem. Następnie dodać pokrojoną na drobno bazylię i czosnek. Mieszając dodawać stopniowo oliwę z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji – ewentualnie doprawić solą. Ugotowany makaron wymieszać z Pesto i serwować na gorąco.