Sałatka z płatków orkiszowych

Składniki:
•    płatki orkiszowe,
•    miód, orzechy laskowe,
•    jabłko (lub banan),
•    sok z cytryny,
•    owoce sezonowe lub bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:
5-6 łyżek płatków orkiszowych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na pół godziny. Przed jedzeniem dodać do płatków: starte na tarce duże jabłko i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Do sałatki można dodać owoce sezonowe (np. jagody, truskawki, maliny) lub bakalie (rodzynki, suszone morele, śliwki) oraz jogurt – według własnego uznania.
Sałatka znakomicie sprawdza się jako danie śniadaniowe. Chociaż może być również zdrowym, lekkim deserem.

Sałatka ma korzystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie i kolor skóry. Wpływa nie tylko na urodę, ale też na dobre samopoczucie.