Racuchy orkiszowe

Składniki:
•    4 jajka
•    50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    3 dkg drożdży
•    1 łyżka cukru
•    1/2 l ciepłego mleka
•    2-3 jabłka
•    olej do smażenia
•    cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Dobrze smakują z kremowym twarożkiem.