Składniki na placuszki orkiszowe:
• 4 jajka
• 50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 3 dkg drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1/2 l ciepłego mleka
• 2-3 jabłka
• olej do smażenia
• cukier puder do posypania
Przygotowanie placuszków orkiszowych:
Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Dobrze smakują z kremowym twarożkiem.