Przepis na naleśniki z mąki owsianej

Naleśniki z mąki owsianej

Zacznij swój poranek we właściwy sposób od pysznych naleśników z mąki owsianej. Te pysznie puszyste i aromatyczne naleśniki są zaskakująco proste w przygotowaniu. Używając zaledwie kilku składników ze swojej szafki kuchennej, możesz przygotować stos złocistych placuszków, które sprawią, że twoja rodzina będzie prosić o dokładkę. Bez względu na to, czy szukasz pomysłu na pożywne śniadanie, czy łatwej w przygotowaniu kolacji, ten przepis z pewnością stanie się Twoim hitem.

Zalety wprowadzenia płatków owsianych do codziennej diety

Owsianka jest popularną potrawą śniadaniową, jednak z płatków owsianych można przygotować znacznie więcej. Od pieczonej owsianki, przez ciasteczka i batony musli, po naleśniki i placuszki. Są one nie tylko pożywne, ale także odżywcze. Poznajmy niektóre z zalet, jakie posiadają płatki owsiane.

Wartość odżywcza

Owies jest pełen witamin i minerałów. Zawiera białko, węglowodany, błonnik, żelazo, magnez, cynk, mangan, fosfor i witaminy z grupy B. To połączenie sprawia, że płatki owsiane są doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają odżywczego zastrzyku energii w ciągu dnia. Dodatkowo owies dostarcza również tiaminę, ryboflawinę i niacynę, które mogą pomóc w metabolizmie i trawieniu. Pamiętajmy o tym, aby wybierać ten z upraw ekologicznych, pozbawiony glifosatu i innych niebezpiecznych pozostałości środków ochrony roślin!

Korzyści dla zdrowia serca

Owies jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ten rodzaj błonnika pomaga usunąć LDL, czyli „zły” cholesterol z organizmu poprzez wiązanie się z nim w jelitach, zanim zostanie strawiony. Badania wykazują, że codzienne spożywanie płatków owsianych może znacznie obniżyć poziom cholesterolu LDL w ciągu czterech tygodni lub mniej.

Pomoc w utracie wagi

Owies jest bardzo sycący, ponieważ spowalnia wchłanianie, co pomaga dłużej pozostać pełnym. Jedzenie płatków owsianych jako części zdrowej diety może pomóc w utracie wagi, ponieważ niwelują one chęć podjadania, dostarczając jednocześnie niezbędnych składników odżywczych bez nadmiernej ilości kalorii. 

Prosty przepis na zdrowe naleśniki owsiane

Klasyczne naleśniki z mąki pszennej są pyszne, ale niestety małowartościowe. Na szczęście możesz przygotować je w wersji pożywnej i odżywczej, wykorzystując ekologiczną mąkę owsianą. Naleśniki z mąki owsianej są proste w wykonaniu i zapewniają mnóstwo wartości odżywczych, abyś mógł dobrze rozpocząć dzień. Oto jak je zrobić:

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka ekologicznej mąki owsianej (możesz zrobić własną, blendując płatki owsiane)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 2 łyżki stołowe roztopionego masła lub oleju kokosowego, plus dodatkowe masło lub olej do wysmarowania patelni
  • 1 szklanka napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego (alternatywnie można użyć mleko krowie) 
  • 2 łyżki stołowe miodu, syropu daktylowego, lub syropu klonowego.

Wykonanie

Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta na naleśniki, wyjmij wszystkie produkty na blat. Ułatwi Ci to sprawne połączenie składników i daje pewność, że o niczym nie zapomnisz.

W blenderze lub robocie kuchennym zblenduj płatki owsiane. Jeśli używasz gotowej mąki owsianej — pomiń ten krok. Mąkę owsianą, cynamon, proszek do pieczenia, oraz sól wymieszaj w dużej misce.

W osobnej misce ubij dwa jajka przez około 3 minuty. To sprawi, że naleśniki będą lekkie i puszyste. Następnie dodaj mleko, roztopione masło lub olej kokosowy, oraz miód i dokładnie wymieszaj. 

Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj. Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu, wszystkie składniki możesz razem zblendować.

Gdy ciasto jest gotowe, rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na małym ogniu przez około 2 minuty. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, odwróć naleśnik i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż obie strony uzyskają złotobrązowy kolor. Czas smażenia może się różnić w zależności od ustawień kuchenki. Jeżeli Twoja patelnia jest nieprzywierająca, nie musisz dodawać oleju przed smażeniem naleśników.

Teraz masz pyszne owsiane naleśniki, które tylko czekają na posmarowanie dżemem, serkiem waniliowym lub świeżymi owocami.