Placuszki orkiszowe w panierce sezamowej

Składniki:
•    ¼ l wywaru z jarzyn
•    180 g mąki orkiszowej lub śrutu orkiszowego
•    3 łyżki tartego sera Ementaler
•    100 g pora
•    1-2 jajka
•    100 g mąki razowej
•    1 łyżeczka majeranku
•    sól ziołowa, mielona papryka, zmielone ziarno sezamowe

Przygotowanie:
Wywar z jarzyn zagotować dodając mąkę orkiszową lub śrut. Gotować krótko, po czym odstawić na 20 min. na gorącą płytę lub zawinąć garnek w koc. Por pokroić w paski, zeszklić na oleju (najlepiej kokosowym). Z wszystkich składników zrobić jednolitą masę, doprawić do smaku i formować placuszki.
Placuszki panierować w rozdrobnionym sezamie, układać na posmarowanej oliwą blaszce i piec w piekarniku o temp. 200˚C przez ok. 20-30 min. aż będą miały złoto-brunatny kolor. Placki w trakcie pieczenia można obracać. Placki można podawać z grzybami w sosie śmietanowym, z talerzem sałat lub bukietem jarzyn.