Pasztet z cukinii z kaszą manną

pasztet z cukinii od góry po upieczeniu

Pasztet z cukinii – jak przygotować?

W internecie jest naprawdę sporo przepisów na pasztet z cukinii. To kolejne danie z tych, które można łatwo modyfikować i zmieniać według własnego uznania.

Za co kochamy pasztet z cukinii? Jest zdrowy, smaczny, smakuje wybornie na zimno jak i na ciepło, może być samodzielną przekąską lub częścią innego dania. Można go zjeść na każdy posiłek, rano i wieczorem. Prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Do przygotowania naszego używamy bio kaszy manny NIRO Bio. Alternatywnie można też użyć bio kaszy NIRO Bio – sami wybierzcie, czy wolicie orkiszową, owsianą, z samopszy czy z płaskurki. 

 

Składniki na 1 duży pasztet:

  • Ok 1 kg cukinii
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka kaszy manny NIRO Bio lub kaszy NIRO Bio, jeśli wolicie ‘grubszą’ strukturę
  • 3 jajka
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy, np. oregano lub bazylia czy odrobina kurkumy.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i czekamy ok pół godziny aż puści soki, następnie odciskamy (najlepiej min. dwukrotnie, np. przez sito).

Do cukinii dodajemy startą marchewkę i selera, pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki: wybijamy jajka, dodajemy posiekaną pietruszkę, oliwę, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy.

Dokładnie mieszamy całość. Mase wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 h 20 min do lekkiego zbrązowienia, w ok 180 stopniach.

Można podawać ze śmietaną/tzatzikami/sałatką z pomidorków itp.

pasztet z cukinii przed pieczeniem

Gotowy pasztet przed pieczeniem

pasztet z cukinii od góry po upieczeniu, pocięty na plasterki

Pasztet po upieczeniu

 

Zobacz w sklepie