Papryka faszerowana pszenicą orkisz

Składniki:
•    30 dag pszenicy orkisz
•    3 czerwone papryki
•    2 żółte i 1 zielona papryka
•    2 cebule
•    2 marchewki
•    pęczek pietruszki
•    2 łyżki oleju
•    3 łyżki masła
•    1/2 łyżeczki curry
•    1/2 łyżeczki bazylii
•    1 łyżka sosu sojowego
•    500 ml wywaru warzywnego
•    40 dag pomidorów z puszki
•    1/2 łyżeczki cukru
•    sól, pieprz

Przygotowanie:
Pszenicę moczyć w 1/2 l wody przez 15 minut. Strąki papryki przepołowić wzdłuż. Po usunięciu gniazd nasiennych umyć. Odłożyć po dwie połówki żółtej i czerwonej papryki, resztę pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w plasterki. Marchew pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pszenicę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć warzywa i pszenicę, dodać pietruszkę, bazylię i przyprawy. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.

Połówki papryk wypełnić nadzieniem. Gotować w wywarze na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wyjąć ostrożnie warzywa i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać pomidory, doprawić solą pieprzem i cukrem. Sos podgrzać i podawać razem z papryką.