Orkiszowy Flammkuchen

orkiszowy Flammkuchen

 

Flammkuchen to tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego. To taka bardzo cieniutka pizza, tradycyjnie z cebulą, boczkiem pociętym w słupki/ kosteczkę i ze śmietaną. U nas będzie to orkiszowy Flammkuchen – w wersji z mąki orkiszowej typ 700 Niro Bio.

Nazwa Flammkuchen znaczy “pieczona w ogniu” – tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta flambee to danie, które było przygotowywane głównie na wsiach. Przed pieczeniem domowego chleba testowano temperaturę kamiennego pieca, najpierw wrzucając do niego cienki placek z dodatkami. W ten sposób  oszacowywano czy temperatura jest wystarczająca do wypieku chleba.  

Orkiszowy Flammkuchen idealnie sprawdzi się na romantyczny wieczór w towarzystwie białego wina lub na imprezy jako pyszna przystawka!

orkiszowy Flammkuchen

Flammkuchen z mąki orkiszowej Niro Bio typ 700

 

Składniki:

200 g mąki orkiszowej typ 700 Niro Bio

1 łyżeczka soli, np. soli kłodawskiej

1 łyżka oleju

110 ml wody

150 g kwaśnej śmietany

szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

2 cebule

100 g boczku pokrojonego w kostkę

 

Przygotowanie:

Z mąki, soli, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Ugniatamy aż przestanie kleić się do rąk, ew. podsypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy na min. 30 min.

Śmietanę doprawiamy  odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Boczek kroimy na kostkę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy (na ok 3-4 mm) na posypanym mąką blacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy śmietaną, posypujemy pokrojoną cebulą  i posypujemy bekonem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

 

orkiszowy flammkuchen z mąki Niro Bio typ 700

Flammkuchen z mąki orkiszowej Niro Bio typ 700