
Czym jest Flammkuchen?
Flammkuchen to tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego. To taka bardzo cieniutka pizza, tradycyjnie z cebulą, boczkiem pociętym w słupki/ kosteczkę i ze śmietaną. U nas będzie to orkiszowy Flammkuchen – w wersji z mąki orkiszowej typ 700 Niro Bio.
Nazwa Flammkuchen znaczy „pieczona w ogniu” – tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta flambee to danie, które było przygotowywane głównie na wsiach. Przed pieczeniem domowego chleba testowano temperaturę kamiennego pieca, najpierw wrzucając do niego cienki placek z dodatkami. W ten sposób oszacowywano czy temperatura jest wystarczająca do wypieku chleba.
Orkiszowy Flammkuchen idealnie sprawdzi się na romantyczny wieczór w towarzystwie białego wina lub na imprezy jako pyszna przystawka!
Składniki:
200 g mąki orkiszowej typ 700 Niro Bio
1 łyżeczka soli, np. soli kłodawskiej
1 łyżka oleju
110 ml wody
150 g kwaśnej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
2 cebule
100 g boczku pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Z mąki, soli, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Ugniatamy aż przestanie kleić się do rąk, ew. podsypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy na min. 30 min.
Śmietanę doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Boczek kroimy na kostkę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy (na ok 3-4 mm) na posypanym mąką blacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy śmietaną, posypujemy pokrojoną cebulą i posypujemy bekonem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.