Składniki:
• 150 g mąki orkiszowej
• ¼ l mleka
• 2 duże jaja
• 1 cebula
• 250 g cukinii
• 3 łyżki łuskanego słonecznika
• 3 łyżki ziół
• sól ziołowa, pieprz, mielona papryka
Przygotowanie orkiszowych naleśników warzywnych:
Z mleka, mąki i jaj zrobić ciasto, odstawić na 20 min. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Doprawić do smaku i dodać słonecznik.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Cukinię pokroić w podłużne, wąskie paski i dodać do cebuli, zostawić na ogniu przez 10 min. Warzywa doprawić do smaku i połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem naleśnikowym, wymieszać. Na końcu dodać zioła. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Zamiast cukinii do naleśników można dodać grzyby lub inne warzywa.