Naleśniki orkiszowe z serem i szczypiorkiem

Składniki:
•    250 g orkiszu świeżo mielonego (mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
•    80 g płatków orkiszowych
•    pół łyżeczki soli morskiej
•    0,5 l wody
•    1 pęczek szczypiorku
•    2 jajka
•    250 g sera (Ementaler, Gouda)
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, płatki i sól wymieszać z wodą. Odstawić na 15 min. Szczypiorek pokroić następnie razem z jajkami dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nalewać ciasto. Piec aż do momentu, gdy naleśnik w środku nie będzie płynny. Następnie naleśnik odwrócić na drugą stronę i posypać tartym serem.