Muffiny orkiszowe z rabarbarem i truskawkami

muffiny orkiszowe z rabarbarem i truskawkami

Sezon na rabarbar rozpoczęty! Polecamy muffiny z białej mąki orkiszowej z rabarbarem i truskawkami.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej białej 
  • 300 g rabarbaru pociętego na małe kawałki (ok 1cm)
  • 200 g truskawek pociętych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 150 g cukru
  • 220 g kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski.

W innym naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy suche składniki i mieszamy lekko do połączenia się składników, następnie dodajemy rabarbar i truskawki i mieszamy.

Masę przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut, do suchego patyczka.