Makaronowy tort z cukinią

Składniki:
•    250 g makaronu orkiszowego Spirelli
•    300-400 g cukinii
•    1 spora cebula
•   2-3 ząbki czosnku
•    2-3 łyżki oleju
•    150 g koziego twarożku
•    2 jajka
•    100 g śmietany
•    100 g żółtego sera/mozzarelli startych na tarce
•    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w niedużą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę szklimy, dodajemy cukinię, solimy i smażymy do miękkości, często mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, tortownicę natłuszczamy.
W sporej misce przygotowujemy sos: jajka lekko ubijamy widelcem, dodajemy twarożek i śmietanę, mieszamy do jednolitej  masy. Dodajemy 2/3 sera, mieszamy. Przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy usmażoną cukinię i makaron, wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki były dobrze obtoczone sosem. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy wierzch pozostałym żółtym serem. Zapiekamy ok. 45 minut. Zdejmujemy obręcz z tortownicy kroimy na kawałki, podajemy gorące.