Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym

Składniki na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym:

•    2 paczki białego makaronu orkiszowego Wstążki (500 g)
•    2 piersi z kurczaka
•    0,5 kg szpinaku (najlepszy jest świeży, ale może być również mrożony)
•    1 serek topiony śmietankowy
•    1 szklanka wody lub mleka
•    1, 5 łyżki białej mąki orkiszowej
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    sól, pieprz do smaku

Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem śmietankowym:

Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone (niezbyt drobno) liście szpinaku. Wodę z serkiem topionym gotujemy, aż serek się rozpuści i dodajemy do kurczaka ze szpinakiem. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Podajemy gorące.