Makaron Wstążki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:
•    400 g makaronu orkiszowego (najlepiej Wstążki lub Świderki)
•    4-5 dużych ząbków czosnku
•    pęczek pietruszki
•    oliwa z oliwek
•    sól i pieprz

Przygotowanie:
Dla 200 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Następnie dodać ugotowany makaron oraz posiekany pęczek pietruszki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z mięsem lub sałatką warzywną.