Makaron Spirelli z ostrym sosem pomidorowym

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spirelli Trzy kolory
•    1 cebula
•    150 g boczku pokrojonego w kostkę
•    1 ząbek czosnku
•    oliwa z oliwek
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    250 ml pomidorów pasteryzowanych
•    50 ml wywaru z warzyw
•    chili, sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200 g makaronu Spirelli Trzy kolory zagotować 1,5 l wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody. Gotować al dente, bez przykrycia ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Sos: Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Uważać by się nie przypaliło. Ciągle mieszając dodać wywar z warzyw i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Makaron serwować na gorąco polany przygotowanym sosem.