Krem orkiszowy do chleba

Składniki:
•    200 ml wywaru z warzyw
•    100 g śrutu orkiszowego
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 czerwona papryka
•    1 mały seler
•    50-80 g miękkiego masła
•    3 łyżki świeżych ziół
•    50 g mielonych migdałów
•    sól
•    papryka mielona
•    szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Wywar z warzyw zagotować i powoli dodawać śrut orkiszowy ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na gorącym piecu, pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na dobrej jakości oliwie. Paprykę pokroić w małe kostki, seler w cienkie paski. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chwilę razem podsmażyć.
Zioła grubo pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszać i zmiksować na krem.
Krem można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie.