Składniki:
• 200 ml wywaru z warzyw
• 100 g śrutu orkiszowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryka
• 1 mały seler
• 50-80 g miękkiego masła
• 3 łyżki świeżych ziół
• 50 g mielonych migdałów
• sól
• papryka mielona
• szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wywar z warzyw zagotować i powoli dodawać śrut orkiszowy ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na gorącym piecu, pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na dobrej jakości oliwie. Paprykę pokroić w małe kostki, seler w cienkie paski. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chwilę razem podsmażyć.
Zioła grubo pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszać i zmiksować na krem.
Krem można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie.