Cytrynowe placuszki owsiane z makiem

Placuszki owsiane z makiem

Mąka owsiana stała się dość popularna w ostatnim czasie. Nie bez powodu. Jest zdrowym zamiennikiem białej mąki i jest łatwa do wykonania samodzielnie w domu. Mąka owsiana doskonale sprawdza się w wielu przepisach na naleśniki, gofry, muffinki, kruszonki i wiele innych. 

Placuszki owsiane są pyszną propozycją na słodkie zdrowe śniadanie, lub jako przekąska w podróży. Wykonane z naturalnych składników, pozytywnie wpływają na zdrowie organizmu od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jedząc zdrowe produkty, automatycznie jesteśmy pełni energii, szczęśliwi i gotowi do stawiania czoła wyzwaniom każdego dnia.

Jak zrobić pankejki owsiane?

Trikiem do bezglutenowych naleśników owsianych jest użycie mąki owsianej. Choć w sklepach można znaleźć mąkę owsianą, fajną rzeczą jest to, że możesz zrobić własną mąkę, jeśli masz młynek do zboża Country, ewentualnie  blender lub robot kuchenny. W tym przepisie placuszki mają dodatek tradycyjnej mąki, aby były lekkie i puszyste. Możesz użyć mąki bezglutenowej jako substytut zwykłej mąki. Drugim sekretem jest skrobia kukurydziana. Dzięki temu naleśniki są delikatne i pulchne.

Jak zrobić mąkę owsianą?

Mąka owsiana jest wyjątkowo łatwa do zrobienia. Wystarczy tylko jeden krok.

Umieść dwie szklanki płatków owsianych lub owsa bezłuskowego w młynku do zboża Country lub blenderze wysokoobrotowym jesli nie masz specjalnego młynka. Po kilku minutach  powstanie drobna mąka. Jedna szklanka owsa bezłuskowego to jedna szklanka mąki owsianej. W tym przepisie potrzebne jest 1½ mąki owsianej.

Mąka owsiana nie jest substytutem 1 do 1 mąki uniwersalnej. Najlepiej korzystać z przepisów specjalnie przeznaczonych do określonego rodzaju mąki. Owies jest bardzo gęsty, więc jeśli przepis nie został opracowany na mąkę owsianą, może zwyczajnie nic z tego nie wyjść.

Te cytrynowe naleśniki z makiem są doskonałe na śniadanie, wycieczki i na plażę. Sycące i zdrowe pankejki zadowolą każdego smakosza słodkich śniadań lub pysznych przekąsek.

Przepis na placuszki cytrynowe

Składniki

1 ½ szklanki mąki owsianej

½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej mąki

¼ szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki maku

½  łyżeczki soli 

2 łyżki brązowego cukru lub 2 ½ łyżki syropu klonowego

2 jajka

2 łyżeczki naturalnej wanilii 

1 duża cytryna (skórka + 3 łyżki świeżego soku z cytryny)

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

1 szklanka mleka sojowego

Wykonanie

Jeśli używasz owsa, zrób mąkę owsianą, umieszczając 1 ½ szklanki płatków owsianych w młynku do zboża Country lub ewentualnie w robocie kuchennym, blendując, aż będzie drobno zmielona.

W średniej misce wymieszaj suche składniki: 1 ½ szklanki mąki owsianej, ½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej, ¼ szklanki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki maku, ½  łyżeczki soli i 2 łyżki cukru (jeśli używasz syropu klonowego, dodaj 2 ½ łyżki syropu klonowego z jajkami w kolejnym kroku).

W drugiej misce wymieszaj 2 jajka, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego, 3 łyżki soku z cytryny i skórkę z jednej cytryny oraz ewentualnie syrop klonowy. 

Wlej mokre składniki do suchych składników, następnie dodaj 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Wlej 1 szklankę mleka sojowego (¾ szklanki, jeśli używasz syropu klonowego zamiast cukru) i wszystko wymieszaj, aby połączyć. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Jeżeli jest za gęste, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. 

Podgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Wlej ciasto, tworząc małe kółeczka i smaż pankejki, aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Następnie odwróć je i usmaż z drugiej strony do zarumienienia.

Naleśniki podawaj na ciepło z syropem klonowym.