Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Składniki:
•    110 g miękkiego masła
•    pół szklanki brązowego cukru
•    1 jajko dobrze roztrzepane
•    1/3 szklanki słonecznika
•    2/3 szklanki mąki
•    2/3 szklanki płatków owsianych
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i słonecznik – mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy (będzie klejące). Wkładamy na 30 minut do lodówki (lub dłużej).  Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Przy pomocy szpatułki przenosimy je na kratkę i studzimy.