Ciasteczka owsiane z żurawiną na mące orkiszowej

Składniki:
•    1 szklanka płatków owsianych
•    1/4 szklanki mąki orkiszowej
•    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
•    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
•    szczypta soli
•    1/4 szklanki brązowego cukru
•    1/4 szklanki oleju rzepakowego
•    1 białko
•   1 łyżeczka aromatu waniliowego
•    1/2 szklanki żurawiny
•    1/2 szklanki płatków migdałów
•    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180°C. Płatki owsiane, mąkę, sodę, cynamon i sól wymieszać w dużej misce. Cukier, olej, białko i aromat waniliowy wymieszać w drugiej misce. Następnie wsypać żurawinę, migdały i orzechy. Do miski z mąką i płatkami, dodać zawartość drugiej miski powoli mieszając, aż powstanie klejąca masa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżkę moczyć w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce obok siebie z zachowaniem 3-4 mm odstępów. Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 5 minut, sprawdzając co jakiś czas stopień zarumienienia. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. I delektować się smakiem. Najlepiej smakują z aromatyczną kawą w miłym towarzystwie.