Chleb żytnio-owsiany

Składniki:
•  250 g żyta lub mąki żytniej,
•  250 g owsa lub mąki owsianej,
•  1 łyżka stołowa słonecznika lub lnu,
•  10 g naturalnej soli morskiej,
•  20 g drożdży,
•  460 g wody,
•  2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
•  jeżeli ktoś lubi 2 łyżeczki przyprawy do chleba

Przygotowanie:
1. Owies i żyto drobno zmielić. Sól, drożdże i jogurt rozmieszać w wodzie. Do tego wrzucić słonecznik lub len.
2. Dodać mąkę i mieszać wszystko ok. 1 minuty.
3. Formę (ok. 25 cm dł.) wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Wzdłuż formy naciąć ciasto nożem na głębokość ok. 1 cm.
4. Formę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika na drugą szynę od spodu. Na spód piekarnika włożyć miskę z gorącą wodą.

Czas pieczenia:
• 20 min. – 220°C / 30 min. – 190°C
Po upieczeniu chleb pozostawić na 10 min. w gorącym piekarniku.