Chleb orkiszowy

Składniki:
•    Pełnoziarnista mąka orkiszowa ze świeżego przemiału 1 Kg
•    650 g wody (letniej)
•    42 g drożdży
•    65 g oliwy z oliwek (ok. 10 łyżek)
•    20 g soli

Przygotowanie:
Wodę wlać do miski i rozpuścić w niej drożdże, dodać sól. Wszystko dobrze rozmieszać. Do przygotowanego roztworu dodać mąkę i mieszać ok.5 min. do momentu uzyskania zwartej masy. Na koniec do ciasta dodać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Przełożyć do form i pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto chlebowe można naciąć przez środek na ok. 1 – 1,5 cm i posmarować wodą. Tak przygotowane formy włożyć do nagrzanego do 240°C piekarnika na 10 min. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić ok. 30min.