Czas przygotowania ok. 10 min
Przepis na 4 duże porcje lub 8 porcji wielkości filiżanek do espresso.
Składniki:
• 50 g gorzkiej czekolady
• 500 ml mleka
• 100 g zmielonych ziaren Canihua
• 1 kopiasta łyżka kakao
• 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na małe kawałki dodać do 250 ml mleka ciągle mieszając – zagotować.
2. Zmielone ziarna Canihua, kakao i cukier trzcinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Tak przygotowaną masę połączyć z gotującym się mlekiem czekoladowym. Ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przygotowany pudding przełożyć do salaterek lub filiżanek, wystudzić. Podawać z bitą śmietaną.
Wskazówka: Pudding z Canihuą smakuje wyśmienicie jako pasta na chleb.