Bio makaron z warzywami

jezyki kolorowe makaron

Poznaj nasz przepis na bio makaron z warzywami  – niskokaloryczne danie z dynią, papryką i pomidorami, pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym idealne dla wegan.

Niezbędne składniki (porcja dla dwojga), to:

  •         Makaron orkiszowy (około 200-250 g), na przykład w kształcie kolorowych jeżyków
  •         Dynia piżmowa (pół główki średniej wielkości)
  •         Papryka czerwona i zielona
  •         Pomidor
  •         Czarne oliwki
  •         2 ząbki czosnku
  •         Przyprawy: chili, słodka papryka, sól, zmielona bazylia
  •         Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •         Świeża bazylia bądź pietruszka

I już. Możemy zaczynać gotowanie. Co należy zrobić? Oto przepis na makaron z najzdrowszymi warzywami, będącymi bogatym źródłem witamin i minerałów, a przy tym doskonałymi dla osób, które chcą lepiej kontrolować masę ciała.

Przepis na makaron z dynią, papryką i pomidorem

  •         Pokroić paprykę w wąskie paski. Obrać dynię i rozdrobnić w podobny sposób. Pomidora pociąć w ósemki.
  •         Rozgrzać na patelni oliwę (4-5 łyżek), a następnie wrzucić przygotowane i umyte warzywa (papryka plus dynia). Doprawić chili, słodką papryką i bazylią, delikatnie osolić. Dodać drobno pokrojony czosnek. Ostrożnie podsmażyć, a następnie dusić przez ok. 10-15 minut na „małym ogniu” pod przykryciem, aż składniki zmiękną. Dołożyć pokrojone plasterki pomidora. Uważać, żeby dynia nie rozgotowała się. W razie potrzeby dolać oliwy.
  •         W międzyczasie ugotować makaron – wedle uznania: al dente lub na miękko, około 7-10 minut.
  •         Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i dorzucić na kilkadziesiąt sekund na patelnię, starannie mieszkając z warzywami. Dodać czarne oliwki
  •         Gotowe danie wyłożyć na talerz, dekorując świeżą bazylią bądź pietruszką. Dla wzbogacenia smaku można dolać zimnej oliwy. Można też pomidory duszone zastąpić surowymi.

Zdrowy makaron według naszego przepisu

Użyj jednego z makaronów orkiszowych dostępnych w naszym sklepie, aby mieć pewność, że wybierasz produkt w pełni wegański. Do ich produkcji nie używamy bowiem jaj. Wszystkie pozostałe składniki dania również są pochodzenia wyłącznie roślinnego, dlatego przepis ten doskonale nadaje się dla osób restrykcyjnie przestrzegających diety niezawierającej mięsa i innych produktów odzwierzęcych.

Ważna informacja dla diabetyków: makaron orkiszowy ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje więc nadmiernego skoku stężenia glukozy we krwi po posiłku. Podobnymi parametrami cechują się pomidory oraz papryka. Warzywem o wysokim IG jest dynia, jeśli więc jesteś cukrzykiem, zrezygnuj z niej całkowicie bądź zastosuj w śladowych ilościach.

Wiele osób, mając  na uwadze negatywne doświadczenia z produktami z mąki pszennej, pyta o makaron bez glutenu. Orkisz zawiera to białko, jest ono jednak znacznie wyższej jakości i lepiej przyswajalne, niż w przypadku pszenicy. Poza tym należy pamiętać, że zdecydowana większość populacji nie ma problemu z tolerancją glutenu, mitem jest zatem przekonanie o jego szkodliwości.