Bezglutenowe śniadania: pożywne, smaczne, zdrowe

Pomysł na bezglutenowe śniadanie

Szukasz przepisu na idealne, w pełni bezglutenowe śniadanie? A może nie masz problemów z tolerancją tego białka, lecz chcesz je spożywać w lepszej i łatwiej przyswajalnej postaci? Poznaj naszą receptę na dobrze zbilansowany, poranny posiłek.

Pomysł na śniadanie bez glutenu

Nic chcesz w swoim menu glutenu? A do tego nie jesz mięsa, ani nawet nabiału i innych produktów odzwierzęcych? Masz zawężone pole wyboru, ale wciąż możesz przygotować pyszne śniadanie. Bez glutenu. To proste. Składniki, których będziesz potrzebować, to:

  •         Pieczywo z mąki bezglutenowej
  •         Pasta wegańska bez jaj, na przykład z ciecierzycy, tofu bądź białej fasoli
  •         Sałata, pomidor, papryka lub inne warzywa

Jako bazę wybierz na przykład Bio chleb Inków z amarantusem. Stosowane do jego wypieku mąki (gryczana, amarantusowa, ryżowa, kukurydziana i sojowa) nie zawierają glutenu, bez obaw mogą więc być spożywane przez osoby nietolerujące tego białka. Amarantus, który stanowi jeden z głównych składników tego pieczywa, jest prastarym zbożem uprawianym w Ameryce przez starożytnych Inków, Majów i Azteków. Produkowana z niego mąka zawiera – zamiast glutenu — bardzo duże ilości innych białek, świetnie przyswajalnych i niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu (lizyna, tryptofan i metionina). Amarantus jest więc wyśmienitym zamiennikiem dla mięs, wędlin, jajek czy mleka, wartym polecenia osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską.

Pieczywo posmaruj pastą kanapkową – możesz wybrać gotową lub przygotować ją samodzielnie, co pozwala dodatkowo zredukować koszty oraz zachować lepszą kontrolę nad składnikami. Na kanapkach połóż świeże warzywa, najlepiej z ekologicznych upraw.

Przekąski na bezglutenowe śniadania

Doskonałym dodatkiem do bezglutenowego śniadania są różnego rodzaju przekąski, które zjesz z kawą lub herbatą. Wybierz na przykład nasze mini muffinki czekoladowe, do których wypieku używana jest mąka ryżowaj. A może wolisz ciasteczka waniliowe bądź ciasto cytrynowe albo jagodowe, wyprodukowane z mąki ryżowej i kukurydzianej? Także i one nie zawierają glutenu. Warto podkreślić, że wszystkiewykorzystywane  do ich produkcji składnikipochodzą ze sprawdzonych, ekologicznych upraw.  

Płatki na śniadanie

Masz ochotę zjeść płatki na śniadanie? Dostępne w naszym sklepie musli wytwarzane jest z czterech rodzajów zbóż, w tym owsa, które nie zawiera glutenu w ogóle oraz orkiszu, samopszy i płaskurki, które białko to mają w swoim składzie, ale zdecydowanie lepiej przyswajalne, niż w przypadku pszenicy.

Pamiętaj. Gluten stanowi zagrożenie, ale wyłącznie dla osób, które cierpią na jego nietolerancję, w tym zwłaszcza jej skrajną postać, jaką jest celiakia. To wedle różnych danych od jednego do kilku procent populacji. Dla pozostałych osób  białko to jest neutralne dla zdrowia, można więc bez obaw je spożywać – tym bardziej, jeśli jest wysokiej jakości, tak jak ma to miejsce w przypadku płatków dostępnych w naszym sklepie.