Przepisy

Orkisz, samopsza, płaskurka… – czyli z czym to się je?

Szukasz oryginalnych, sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe dania? W tym dziale znajdziesz przepisy kulinarne z użyciem naszych produktów. Zapraszamy do czerpania inspiracji!

 


Makaron Wstążki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

  • 400 g makaronu orkiszowego (najlepiej Wstążki lub Świderki)
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • pęczek pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Dla 200 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Następnie dodać ugotowany makaron oraz posiekany pęczek pietruszki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z mięsem lub sałatką warzywną.


Wstążki z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250g makaronu orkiszowego wstążki
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Tak przygotowane posolić i podsmażyć na tłuszczu razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparuje dodać do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać żółtka. Gotowy sos wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Podawać posypane serem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 

 


Makaron ze szpinakiem

Składniki:
•    2 paczki białego makaronu orkiszowego Wstążki (500 g)
•    2 piersi z kurczaka
•    0,5 kg szpinaku (najlepszy jest świeży, ale może być również mrożony)
•    1 serek topiony śmietankowy
•    1 szklanka wody lub mleka
•    1, 5 łyżki białej mąki orkiszowej
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone (niezbyt drobno) liście szpinaku. Wodę z serkiem topionym gotujemy, aż serek się rozpuści i dodajemy do kurczaka ze szpinakiem. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Podajemy gorące.

 


 

Spaghetti z pieczonymi pomidorkami, łososiem i fetą

Składniki na 2 porcje:

  • 200g  orkiszowego pełnoziarnistego spaghetti
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125g łososia wędzonego na gorąco
  • 4 łyżeczki fety

Przygotowanie:

Pomidorki przekroić na połówki, wymieszać z oliwą z oliwek i piec razem z czosnkiem (w łupinach) przez 10 minut w 180 stopniach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z gotowymi pomidorkami i obranym, posiekanym czosnkiem. Całość podać z kawałkami łososia i pokruszonym serem feta.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Świderki z tuńczykiem w sosie curry

Składniki:

  • 200 g orkiszowych pełnoziarnistych świderek
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
  • puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • pół pomidora pokrojonego w kosteczkę
  • 150 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażyć czerwoną cebulę do czasu, aż zmięknie. Dodać do niej odsączonego z zalewy tuńczyka, śmietanę, curry i pomidora. Całość smażyć razem przez ok 5 minut. Podać z ugotowanym makaronem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Makaronowy tort z cukinią

Składniki:
•    250 g makaronu orkiszowego Spirelli
•    300-400 g cukinii
•    1 spora cebula
•   2-3 ząbki czosnku
•    2-3 łyżki oleju
•    150 g koziego twarożku
•    2 jajka
•    100 g śmietany
•    100 g żółtego sera/mozzarelli startych na tarce
•    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w niedużą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę szklimy, dodajemy cukinię, solimy i smażymy do miękkości, często mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, tortownicę natłuszczamy.
W sporej misce przygotowujemy sos: jajka lekko ubijamy widelcem, dodajemy twarożek i śmietanę, mieszamy do jednolitej  masy. Dodajemy 2/3 sera, mieszamy. Przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy usmażoną cukinię i makaron, wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki były dobrze obtoczone sosem. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy wierzch pozostałym żółtym serem. Zapiekamy ok. 45 minut. Zdejmujemy obręcz z tortownicy kroimy na kawałki, podajemy gorące.

 


Wstążki w sosie śmietanowym z wędzonym łososiem i fetą

Składniki:
•    2 opakowania makaronu Wstążki Szpinakowe (ok. 500 g)
•    90 g sera feta
•    300 ml śmietanki kremówki
•    150 ml brandy lub whisky
•    125 g wędzonego łososia
•    szczypta pieprzu Cayenne
•    czarny pieprz świeżo zmielony
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Śmietankę wraz z brandy zagotować. Następnie dodać pokrojonego w paseczki wędzonego łososia i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Uważać z solą, ponieważ łosoś i feta są już słone. Na porcję makaronu (jedną z 4) nałożyć sos wraz z łososiem. Całość posypać pokruszoną fetą. Podawać z lampką białego wina.

 


Świderki kolorowe z mięsem mielonym

Składniki:
•    2 opakowania makaronu Świderki kolorowe (500 g)
•    1 kg mięsa mielonego
•    ząbek czosnku
•    2 cebule
•    3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
•    duży pomidor
•    20 dag pieczarek
•    kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
•    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, czosnek

Przygotowanie:
Mięso mielone podpiec na teflonowej patelni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podpiec. Paprykę i pomidora pokroić, dodać do mięsa. Na koniec dodać starte na grubej tarce pieczarki. Poddusić kilka minut, doprawić kilkoma łyżeczkami przecieru pomidorowego i ziołami.
Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć przygotowany sos.
Jeśli ktoś lubi gorące danie można posypać startym żółtym serem. Ser ładnie się roztopi nadając potrawie odmienny charakter.

 


Słodkie Jeżyki

Składniki:
•    1 opakowanie makaronu Jeżyki (250 g)
•    1 opakowanie chudego białego twarogu
•    1 garść żurawiny
•    1 garść rodzynek
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 łyżeczka masła
•    1 łyżka cukru
•    1 jabłko

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jabłko oczyszczamy i drobno kroimy. Rodzynki i żurawinę, zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Przygotowany makaron wrzucamy do garnka z masłem, dodajemy cukier, cynamon, pokruszony ser, jabłko, rodzynki i żurawinę. Wszystko chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszając by się nie przypaliło. Wykładamy na talerz i delektujemy się smakiem.

 


Świąteczne Wstążki z sosem z kurkumy

Składniki:
•    250 g makaronu Wstążki
•    20 g masła
•    20 g skrobi ziemniaczanej
•    2 łyżeczki kurkumy
•    60 ml białego wina
•    200 ml rosołu warzywnego
•    8 łyżek śmietany
•    sól i pieprz
•    szczypiorek i bazylia

Przygotowanie:
Makaron: Dla 250 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Sos: Na patelni stopić masło. Na rozgrzanym maśle podsmażyć skrobię ziemniaczaną. Następnie dodać kurkumę, całość zalać rosołem warzywnym. Wlać wino i zagotować, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wsypać zioła.

Makaron wymieszać z sosem i podawać na gorąco.

 


Makaron Spirelli z ostrym sosem pomidorowym

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spirelli Trzy kolory
•    1 cebula
•    150 g boczku pokrojonego w kostkę
•    1 ząbek czosnku
•    oliwa z oliwek
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    250 ml pomidorów pasteryzowanych
•    50 ml wywaru z warzyw
•    chili, sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200 g makaronu Spirelli Trzy kolory zagotować 1,5 l wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody. Gotować al dente, bez przykrycia ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Sos: Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Uważać by się nie przypaliło. Ciągle mieszając dodać wywar z warzyw i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Makaron serwować na gorąco polany przygotowanym sosem.

 


Spaghetti z Pesto

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spaghetti
•    60 g orzechów pinii
•    80 g startego parmezanu
•    1 pęczek bazylii
•    5 małych ząbków czosnku
•    15 łyżek oliwy z oliwek
•    sól

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200g makaronu Spaghetti zagotować w 1,5 l. wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody (musi być całkowicie pokryty wodą). Gotować al dente bez przykrycia ok. 7 minut. Od czasu do czasu zamieszać widelcem żeby gniazda się nie przylepiły do garnka. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Pesto: Orzechy pinii rozdrobnić następnie uprażyć na patelni. Uprażone orzechy wymieszać z potartym parmezanem. Następnie dodać pokrojoną na drobno bazylię i czosnek. Mieszając dodawać stopniowo oliwę z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji – ewentualnie doprawić solą. Ugotowany makaron wymieszać z Pesto i serwować na gorąco.

 


Papryka faszerowana pszenicą orkisz

Składniki:
•    30 dag pszenicy orkisz
•    3 czerwone papryki
•    2 żółte i 1 zielona papryka
•    2 cebule
•    2 marchewki
•    pęczek pietruszki
•    2 łyżki oleju
•    3 łyżki masła
•    1/2 łyżeczki curry
•    1/2 łyżeczki bazylii
•    1 łyżka sosu sojowego
•    500 ml wywaru warzywnego
•    40 dag pomidorów z puszki
•    1/2 łyżeczki cukru
•    sól, pieprz

Przygotowanie:
Pszenicę moczyć w 1/2 l wody przez 15 minut. Strąki papryki przepołowić wzdłuż. Po usunięciu gniazd nasiennych umyć. Odłożyć po dwie połówki żółtej i czerwonej papryki, resztę pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w plasterki. Marchew pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Pszenicę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć warzywa i pszenicę, dodać pietruszkę, bazylię i przyprawy. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.

Połówki papryk wypełnić nadzieniem. Gotować w wywarze na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wyjąć ostrożnie warzywa i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać pomidory, doprawić solą pieprzem i cukrem. Sos podgrzać i podawać razem z papryką.

 


Gołąbki wegetariańskie

Składniki:
•    duża główka kapusty
•    1 szklanka ziarna orkiszowego
•    40 dag pieczarek (lub innych grzybów)
•    2 cebule
•    sól, pieprz, zioła
•    papryka zmielona
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    3 łyżki oleju

Przygotowanie: Kapustę obgotować, zdjąć liście i odcedzić. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Wymieszać z ugotowanym ziarnem orkiszowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną papryką. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki dusić w osolonej wodzie, zmieszanej z dużą łyżką koncentratu pomidorowego.

Gotowanie ziarna orkiszowego: Ziarno orkiszu dokładnie przepłukać wodą, odsączyć na sicie i następnie zalać 3 szklankami wody. Moczyć 12 godzin i w tej samej wodzie gotować ok. 20 minut.

 


Bakłażany faszerowane orkiszem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • szklanka ziaren orkiszu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 kropel tabasco
  • 4 łyżeczki kremowej gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki ulubionej przyprawy np. do kebaba

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozkroić na połowy,  naciąć miąższ na krzyż, skropić oliwą, posolić i ułożyć na blaszce miąższem do dołu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Namoczony wcześniej orkisz ugotować w osolonej wodzie. Gotowy wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, łyżką oliwy, posiekanym czosnkiem, tabasco, ulubioną przyprawą i bazylią. Upieczone bakłażany wydrążyć, uważając aby nie rozerwać skórki. Wydrążony miąższ dodać do orkiszu. Tak przygotowane bakłażany napełnić farszem, posypać gorgonzolą i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 

 


Pulpety z owsem a’la gołąbki

Składniki:
na pulpety:

  • szklanka ziaren owsa
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/4 główki małej kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

na sos:

  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 30 minut). Z kapusty wyciąć głąba, oderwać zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę sparzyć na sitku i dokładnie odsączyć z wody. Na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszać dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawić. Z przygotowanej masy uformować pulpety, a następnie lekko je obsmażyć.

Sos:  na patelnię wlać pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusić razem ok. 3 minuty. Pulpety ułożyć w formie do zapiekania, podlać sosem i piec 45 min. pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Ziarno owsa z grzybami i schabem

Składniki:

  • szklanka ziaren owsa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 5 sporych pieczarek pokrojonych w duże plastry
  • 2 plastry schabu
  • łyżeczka sosu sojowo grzybowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej
  • sól

Przygotowanie:
Owies razem z grzybami gotować w osolonej wodzie przez 35 minut. Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulę, pokrojone mięso i pieczarki, lekko posolić. Ugotowany owies przecedzić, grzyby posiekać i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać na patelni i doprawić sosami sojowymi, chwilę podsmażyć.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Garnek orkiszowo – pieczarkowy

Składniki:
•    2 cebule
•    300 g liści  mrożonego szpinaku
•    1/8 l wywaru z jarzyn
•    250 g świeżych pieczarek
•    200 g ziarna orkiszu
•    ¾ l wywaru z jarzyn
•    gałka muszkatołowa, sól, pieprz
•    3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
•    1 kubek śmietany

Przygotowanie:
Ziarno orkiszu prużyć w suchym garnku o grubym spodzie do momentu wystąpienia charakterystycznego zapachu palonego ziarna (od czasu do czasu zamieszać).
Tak uprażone ziarno zalać ½ l wody i gotować na małym ogniu ok. 50 min. Doprawić do smaku solą i odstawić na 30 min. na gorącą płytę lub zawinąć w koc.
Szpinak gotować 10 min. w 1/8 l wywaru z warzyw, po czym rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać śmietanę i pieczarki. Zagotować. Następnie dodać do tego ¾ l wywaru z jarzyn, ziarna orkiszu i całość jeszcze raz zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku.
Na koniec dodać posiekane orzechy laskowe.

 


Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej z kluskami orkiszowo-sezamowymi

Składniki:
•    750 g kapusty włoskiej
•    sól ziołowa
•    gałka muszkatołowa

Kluski:
•    3 łyżki sezamu
•    1/8 l wywaru z jarzyn
•    1 łyżka masła
•    65 g mąki orkiszowej
•    1 jajko
•    pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić, prużyć przez 5 min. w oleju kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami.
Kluski: Na suchej patelni uprażyć sezam do złotobrunatnego koloru. W garnku zagotować 1/8 l wywaru z jarzyn, do wrzątku dodać uprażony sezam i mąkę orkiszową. Wszystko razem zmieszać i gotować, aż powstanie jednolita masa. Masę wystudzić następnie dodać do niej jajko z posiekaną drobno pietruszką, wszystko dobrze wymieszać.
W garnku zagotować ¼ l osolonej wody, następnie łyżeczką kłaść małe kluski. Gotować 20 min. Na koniec do wywaru z kluskami dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Podawać gorące.

 


 Żurek orkiszowy

Składniki:
•   1 l zakwasu orkiszowego (wcześniej przygotowanego)
•   2 l wody
•   1 cebula
•   mała marchewka
•   kawałek selera i pietruszki
•   3 ząbki czosnku
•   liść laurowy
•   ziele angielskie
•   hyzop, galgant, bertram (przyprawy św. Hildegardy)
•   kawałek kabanosa drobiowego lub plaster szynki drobiowej (może być wędzona).

Przygotowanie:
Składniki (bez zakwasu) doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Następnie dodać 1 l zakwasu orkiszowego przygotowanego wg przepisu poniżej. (Przed wlaniem zakwasu do wywaru należy dobrze wymieszać zawartość słoiczka, aby do żurku trafiły wszystkie składniki zakwasu). Całość krótko pogotować, doprawiając solą, pieprzem, bertramem, galgantem, majerankiem. Podawać z jajkiem pokrojonym w plastry lub w ćwiartki, kawałkami drobiowych kabanosów lub szynką.

Zakwas orkiszowy:
6 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału zalać letnią przegotowaną wodą w ilości ¾ litra, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 48 godzin. Po 2 dniach powinien być wyczuwalny kwaśny zapach.

 


Chleb orkiszowy

Składniki:
•    1 kg pełnoziarnistej mąki orkiszowej ze świeżego przemiału
•    650 g wody (letniej)
•    42 g drożdży
•    65 g oliwy z oliwek (ok. 10 łyżek)
•    20 g soli

Przygotowanie:
Wodę wlać do miski i rozpuścić w niej drożdże, dodać sól. Wszystko dobrze rozmieszać. Do przygotowanego roztworu dodać mąkę i mieszać ok.5 min. do momentu uzyskania zwartej masy. Na koniec do ciasta dodać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Przełożyć do form i pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto chlebowe można naciąć przez środek na ok. 1 – 1,5 cm i posmarować wodą. Tak przygotowane formy włożyć do nagrzanego do 240°C piekarnika na 10 min. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić ok. 30min.

 


Ciemny chleb żytni

Składniki:

  • 6 filiżanek zakwasu żytniego
  • 2 filiżanki zimnej wody
  • 8-9 filiżanek, świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:
Zakwas wlać do miski lub niecki do wyrabiania ciasta. Substancja powinna mieć rzadką konsystencję i cierpki, kwaśny, ale przyjemny aromat. Całą wodę wmieszać do zakwasu i stopniowo dosypywać mąki, aż ciasto stanie się gładkie. Dodać ziarna soli i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto będzie wydawać się zbyt twarde, dodać 1/8 – 3/8 filiżanki wody. Ciasto powinno być bardzo mokre i klejące. Wyrobione ciasto przełożyć do foremek i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Miejsce, w którym wyrasta ciasto powinno dostarczyć wilgoci, a pod koniec procesu wyrastania również trochę ciepła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC i włożyć do niego wyrośnięte bochenki. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 ºC i nie otwierać piekarnika przez cały czas pieczenia. Po godzinie wyjąć bochenek i sprawdzić, czy jest gotowy, opukując go od spodu palcami. Chleb jest upieczony, kiedy wydaje ostry i suchy dźwięk. Następnie odstawić bochenki do ostygnięcia.

 


Żytni zaczyn chlebowy

Składniki:

  • ½ filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 1 filiżanka wody

Przygotowanie:
Składniki wymieszać w czystym, szklanym słoiku i przykryć bawełnianą ścierką lub luźną przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zaczyn powinien bąbelkować i mieć kwaśny aromat.

 


Zakwas żytni

Składniki:

  • 3 filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 2 filiżanki wody
  • 1 filiżanka zaczynu żytniego

Przygotowanie:
W porcelanowej misce wymieszać mąkę, wodę i zaczyn. Odstawić na 8 godzin lub na całą noc, aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. Powstały zakwas wystarcza na 6 filiżanek.

 


Krem orkiszowy do chleba

Składniki:
•    200 ml wywaru z warzyw
•    100 g śrutu orkiszowego
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 czerwona papryka
•    1 mały seler
•    50-80 g miękkiego masła
•    3 łyżki świeżych ziół
•    50 g mielonych migdałów
•    sól
•    papryka mielona
•    szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Wywar z warzyw zagotować i powoli dodawać śrut orkiszowy ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zostawić na gorącym piecu, pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na dobrej jakości oliwie. Paprykę pokroić w małe kostki, seler w cienkie paski. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chwilę razem podsmażyć.
Zioła grubo pokroić, masło podzielić na małe kawałki. Następnie wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszać i zmiksować na krem.
Krem można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie.

 


Pesto bazyliowe

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, w razie konieczności dodać więcej oliwy. Przełożyć do słoiczków, zalać oliwą i wstawić do lodówki. Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy.

Pesto świetnie nadaje się zarówno do makaronu jak i chleba jako pasta zamiast masła.

 


Sałatka z płatków orkiszowych

Składniki:
•    płatki orkiszowe,
•    miód, orzechy laskowe,
•    jabłko (lub banan),
•    sok z cytryny,
•    owoce sezonowe lub bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:
5-6 łyżek płatków orkiszowych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na pół godziny. Przed jedzeniem dodać do płatków: starte na tarce duże jabłko i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Do sałatki można dodać owoce sezonowe (np. jagody, truskawki, maliny) lub bakalie (rodzynki, suszone morele, śliwki) oraz jogurt – według własnego uznania.
Sałatka znakomicie sprawdza się jako danie śniadaniowe. Chociaż może być również zdrowym, lekkim deserem.

Sałatka ma korzystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie i kolor skóry. Wpływa nie tylko na urodę, ale też na dobre samopoczucie.

 


Sałatka z orkiszem

Składniki:
•    pół sałaty lodowej
•    50g pomidorów suszonych
•    2 świeże pomidory
•    1 mała mozarella
•    150 g orkiszu
Sos:
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    łyżka octu balsamicznego
•    łyżka syropu malinowego
•    3 ząbki czosnku
•    sól

Przygotowanie: składniki sosu zmieszać, doprawić do smaku. Sałatę, świeże pomidory i mozarellę pokroić we wstążki, dodać suszone pomidory. Składniki wymieszać, na końcu dodać wcześniej ugotowany i ostudzony orkisz. Przed podaniem sałatkę skropić przygotowanym sosem. Podawać z ciepłą bagietką.

 


Sałatka jarzynowa z kaszą orkiszową

Składniki:
•    1 szklanka kaszy orkiszowej
•    1 duży ogórek zielony
•    1 cebula
•    3-4 pomidory
•    garść ziaren słonecznika
•    kilka orzechów włoskich
•    2 łyżki natki pietruszki
•    4 łyżki oliwy z oliwek
•    1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
•    sól, pieprz

Przygotowanie: Ugotować kaszę orkiszową. Obrany ogórek pokroić w drobne paseczki. Obrane ze skórki pomidory pokroić, dodać posiekana natkę pietruszki. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Orzechy grubo posiekać i zmieszać z sałatką. Dodać oliwę z sokiem z cytryny lub octem winnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 


Naleśniki orkiszowe z serem i szczypiorkiem

Składniki:
•    250 g orkiszu świeżo mielonego (mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
•    80 g płatków orkiszowych
•    pół łyżeczki soli morskiej
•    0,5 l wody
•    1 pęczek szczypiorku
•    2 jajka
•    250 g sera (Ementaler, Gouda)
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, płatki i sól wymieszać z wodą. Odstawić na 15 min. Szczypiorek pokroić następnie razem z jajkami dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nalewać ciasto. Piec aż do momentu, gdy naleśnik w środku nie będzie płynny. Następnie naleśnik odwrócić na drugą stronę i posypać tartym serem.


Orkiszowe naleśniki jarzynowe

Składniki:
•    150 g mąki orkiszowej
•    ¼ l mleka
•    2 duże jaja
•    1 cebula
•    250 g cukinii
•    3 łyżki łuskanego słonecznika
•    3 łyżki ziół
•    sól ziołowa, pieprz, mielona papryka

Przygotowanie:
Z mleka, mąki i jaj zrobić ciasto, odstawić na 20 min. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Doprawić do smaku i dodać słonecznik.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Cukinię pokroić w podłużne, wąskie paski i dodać do cebuli, zostawić na ogniu przez 10 min. Warzywa doprawić do smaku i połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem naleśnikowym, wymieszać. Na końcu dodać zioła. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Zamiast cukinii do naleśników można dodać grzyby lub inne warzywa.

 


Placki ziemniaczane z mąką orkiszową

Składniki:
•    500 g surowych ziemniaków
•    5 łyżek mąki orkiszowej
•    3 jaja
•    sól morska
•    gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce (jeżeli masa będzie zbyt mokra nieco odcisnąć). Jajka roztrzepać, dodając przyprawy. Otrzymaną masę połączyć ze startymi ziemniakami, dodać mąkę i wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki. Smażyć na oleju małe placuszki na złoty kolor. Placuszki można podawać np. z musem jabłkowym.

 


Placuszki orkiszowe w panierce sezamowej

Składniki:
•    ¼ l wywaru z jarzyn
•    180 g mąki orkiszowej lub śrutu orkiszowego
•    3 łyżki tartego sera Ementaler
•    100 g pora
•    1-2 jajka
•    100 g mąki razowej
•    1 łyżeczka majeranku
•    sól ziołowa, mielona papryka, zmielone ziarno sezamowe

Przygotowanie:
Wywar z jarzyn zagotować dodając mąkę orkiszową lub śrut. Gotować krótko, po czym odstawić na 20 min. na gorącą płytę lub zawinąć garnek w koc. Por pokroić w paski, zeszklić na oleju (najlepiej kokosowym). Z wszystkich składników zrobić jednolitą masę, doprawić do smaku i formować placuszki.
Placuszki panierować w rozdrobnionym sezamie, układać na posmarowanej oliwą blaszce i piec w piekarniku o temp. 200˚C przez ok. 20-30 min. aż będą miały złoto-brunatny kolor. Placki w trakcie pieczenia można obracać. Placki można podawać z grzybami w sosie śmietanowym, z talerzem sałat lub bukietem jarzyn.

 


Burgery orkiszowo-jęczmienne

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 woreczka kaszy jęczmiennej
  • 12 łyżek płatków orkiszowych
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kasze jęczmienną ugotować według przepisu. Do miski zetrzeć obraną marchewkę i czosnek, dodać kaszę, płatki orkiszowe, przyprawy i łyżkę oliwy. Odczekać 5 minut, aż płatki zmiękną, a następnie dodać jajo. Z powstałej masy (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej płatków) uformować kotleciki. Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blaszce i piec 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Podać np. z sosem pomidorowym.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 

 


Racuchy orkiszowe

Składniki:
•    4 jajka
•    50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    3 dkg drożdży
•    1 łyżka cukru
•    1/2 l ciepłego mleka
•    2-3 jabłka
•    olej do smażenia
•    cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Dobrze smakują z kremowym twarożkiem.

 


Musli ze zmielonego ziarna orkiszu

Składniki:
•    8 łyżek stołowych śrutu orkiszowego
•    4 łyżki stołowe rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
•    duże jabłko
•    1 banan
•    łyżki stołowe posiekanych i zrumienionych migdałów
•    100 ml śmietany (może być ubita)
•    200 g owoców (w zależności od pory roku)
•    ½ łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu
•    4 łyżki stołowe miodu

Przygotowanie:
Śrut orkiszowy zmieszać z wodą na gęstą, płynną masę. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Rodzynki zamoczyć w wodzie na ok. godzinę. Do masy śrutowej dodać miód, przyprawy, odsączone rodzynki i wszystko wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone owoce i śmietanę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać i posypać zrumienionymi migdałami.

 


Potrójne musli ze zmielonego orkiszu, owsa i jęczmienia

Składniki:
•    10 łyżek stołowych potrójnego śrutu zbożowego
•    1 kubek kefiru lub zsiadłego mleka
•    1 banan
•    2 duże gruszki
•    1 kiwi
•    1 pomarańcza
•    1 duże jabłko
•    4 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
•    4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
•    4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:
Śrut zalać wodą na gęstą, płynną masę i odstawić pod przykryciem na 5-12 godzin. Otrzymaną masę wymieszać z miodem i kefirem. Wiórki kokosowe i orzechy oraz rozdrobnione owoce ułożyć na spodzie miski, a na wierzch wlać przygotowaną wcześniej masę śrutową. Całość można udekorować bitą śmietaną.

 


Musli z płatków orkiszowych z rodzynkami

Składniki:
•    100 g płatków orkiszowych
•    ½ litra mleka
•    2 łyżki miodu
•    1 jabłko
•    1 banan
•    1 kiwi
•    100 g rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
•    2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
•    szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Płatki orkiszowe zamoczyć w mleku na około godzinę lub krótko pogotować. Rodzynki namoczyć w wodzie około godzinę. Do namoczonych płatków dodać miód i cynamon. Jabłko, kiwi i banana pokroić w kostkę, dodać orzechy i odsączone rodzynki, po czym wszystko delikatnie wymieszać.

 


Płatki żytnie z orzechami

Składniki(na 4 porcje):

  • 1 filiżanka żyta pełnoziarnistego
  • 2 ½ filiżanki wody
  • ½ filiżanki zmielonych orzeszków ziemnych lub ziaren słonecznika
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ filiżanki rodzynek
  • 1 łyżka stołowa melasy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe zarodków pszennych lub bułki tartej

Przygotowanie:
Żyto uprażyć na sucho i przemielić w młynku do robienia płatków. Wodę doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać żyto powoli mieszając. Dodać orzechy, sól i rodzynki. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min. Następnie dodać melasę oraz zarodki pszenne. Podawać na gorąco.


Orkiszowe muffiny z gruszkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g cukru waniliowego
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 140g cukru
  • 80ml oleju z pestek winogron
  • szklanka mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Tak przygotowane pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszać  mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyć zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muffinki, piec 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 

 


Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Składniki:
•    110 g miękkiego masła
•    pół szklanki brązowego cukru
•    1 jajko dobrze roztrzepane
•    1/3 szklanki słonecznika
•    2/3 szklanki mąki
•    2/3 szklanki płatków owsianych
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i słonecznik – mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy (będzie klejące). Wkładamy na 30 minut do lodówki (lub dłużej).  Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Przy pomocy szpatułki przenosimy je na kratkę i studzimy.

 


Ciasteczka owsiane z żurawiną na mące orkiszowej

Składnik:
•    1 szklanka płatków owsianych
•    1/4 szklanki mąki orkiszowej
•    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
•    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
•    szczypta soli
•    1/4 szklanki brązowego cukru
•    1/4 szklanki oleju rzepakowego
•    1 białko
•   1 łyżeczka aromatu waniliowego
•    1/2 szklanki żurawiny
•    1/2 szklanki płatków migdałów
•    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180°C. Płatki owsiane, mąkę, sodę, cynamon i sól wymieszać w dużej misce. Cukier, olej, białko i aromat waniliowy wymieszać w drugiej misce. Następnie wsypać żurawinę, migdały i orzechy. Do miski z mąką i płatkami, dodać zawartość drugiej miski powoli mieszając, aż powstanie klejąca masa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżkę moczyć w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce obok siebie z zachowaniem 3-4 mm odstępów. Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 5 minut, sprawdzając co jakiś czas stopień zarumienienia. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. I delektować się smakiem. Najlepiej smakują z aromatyczną kawą w miłym towarzystwie.

 


Ciasteczka orkiszowe z kokosem

Składniki:
•    1 szklanka płatków orkiszowych
•    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    1/2 szklanki wiórków kokosowych
•    2 łyżki cukru
•    75 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
•    1 jajko

Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać płatki z mąką, wiórkami i cukrem, dodać margarynę i jajko i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez około 15 minut. Wystudzić i delektować się smakiem.

 


Szarlotka orkiszowa z miodem i orzechami

Składniki:
Ciasto:
•    3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    szczypta soli
•    3/4 szklanki cukru trzcinowego
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    150 g masła
•    2 jajka
•    2 łyżki śmietany
•    2 łyżki miodu
•    100 g posiekanych orzechów włoskich

Jabłka:
•    6 dużych jabłek
•    2 łyżki miodu
•    2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka)
•    2 łyżeczki cynamonu
•    łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego)

Dodatkowo:
•    łyżka cukru pudru
•    pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, posiekać. Zrobić zagłębienie w posiekanym cieście i wbić do niego jajka, dodać śmietanę i miód. Zagnieć ciasto, podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp.180°C
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać cynamon, imbir, cukier i miód. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na blaszce (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i rozsypać po powierzchni posiekane orzechy. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i przykryć całość rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Zrobić dziurki widelcem i wstawić szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Jeżeli góra zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczoną szarlotkę posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Podawać gorącą z lodami waniliowymi.

 


Canihua – czekoladowy pudding

Czas przygotowania ok. 10 min
Przepis na 4 duże porcje lub 8 porcji wielkości filiżanek do espresso.

Składniki:
•    50 g gorzkiej czekolady
•    500 ml mleka
•    100 g zmielonych ziaren Canihua
•    1 kopiasta łyżka kakao
•    100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na małe kawałki dodać do 250 ml mleka ciągle mieszając – zagotować.
2. Zmielone ziarna Canihua, kakao i cukier trzcinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Tak przygotowaną masę połączyć z gotującym się mlekiem czekoladowym. Ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przygotowany pudding przełożyć do salaterek lub filiżanek, wystudzić. Podawać z bitą śmietaną.

Wskazówka: Pudding z Canihuą smakuje wyśmienicie jako pasta na chleb.

 


Świeże mussli z Canihuą pops

Składniki:
•   320 ml wody
•  160 g płatków z prosa lub płatków ryżowych
• 600 g świeżych owoców ( 2 banany, 2 jabłka, owoce sezonowe)
•   4 łyżki soku z cytryny
•   2 łyżki Canihua pops
•   2 łyżki ziaren słonecznika
•   100 g jogurtu
• dodatkowo: orzechy, migdały, rodzynki (wg uznania)

Przygotowanie:
Płatki namoczyć w wodzie ok. 1/2 godz. Owoce pokroić i wymieszać z sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać z Canihuą pops, ziarnami słonecznika i jogurtem. Można dodać również orzechy, migdały lub rodzynki według własnego uznania.

Wskazówka: Dla osób, które lubią słodkości mussli można dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

 


Klopsiki z Canihuą

Przepis na 10 – 12 klopsików

Składniki:
•    100 g ziaren Canihua
•    350 ml wody
•    200 g płatków owsianych
•    2 jajka
•    1 mała cebula
•    ½ łyżki soli
•    pieprz
•    świeże zioła
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Wodę zagotować, następnie dodać ziarna Canihua i gotować na miękko ok. 10 min.
2. Rzadką masę zdjąć z pieca i trochę wystudzić.
3. Do wystudzonej masy dodać płatki owsiane, jajka, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką małe klopsiki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

 


Placuszki z Caniuhuą na słodko

Składniki:
•    100 g ziaren Canihua
•    250 g wody
•    2 jajka
•    szczypta soli
•    mleko
•    2 garście rodzynek
•    cukier lub miód
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziarno Canihua gotować w wodzie ok. 10 min. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, sól, mleko, oraz cukier wymieszać z ugotowanymi ziarnami Canihua. Następnie do masy dodać ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać. Powstałą masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem, lekko spłaszczyć. Smażyć krótko z obu stron.