Przepisy – śniadania


Musli ze zmielonego ziarna orkiszu

Składniki:
•    8 łyżek stołowych śrutu orkiszowego
•    4 łyżki stołowe rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
•    duże jabłko
•    1 banan
•    łyżki stołowe posiekanych i zrumienionych migdałów
•    100 ml śmietany (może być ubita)
•    200 g owoców (w zależności od pory roku)
•    ½ łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu
•    4 łyżki stołowe miodu

Przygotowanie:
Śrut orkiszowy zmieszać z wodą na gęstą, płynną masę. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Rodzynki zamoczyć w wodzie na ok. godzinę. Do masy śrutowej dodać miód, przyprawy, odsączone rodzynki i wszystko wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojone owoce i śmietanę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać i posypać zrumienionymi migdałami.

 


Potrójne musli ze zmielonego orkiszu, owsa i jęczmienia

Składniki:
•    10 łyżek stołowych potrójnego śrutu zbożowego
•    1 kubek kefiru lub zsiadłego mleka
•    1 banan
•    2 duże gruszki
•    1 kiwi
•    1 pomarańcza
•    1 duże jabłko
•    4 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
•    4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
•    4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:
Śrut zalać wodą na gęstą, płynną masę i odstawić pod przykryciem na 5-12 godzin. Otrzymaną masę wymieszać z miodem i kefirem. Wiórki kokosowe i orzechy oraz rozdrobnione owoce ułożyć na spodzie miski, a na wierzch wlać przygotowaną wcześniej masę śrutową. Całość można udekorować bitą śmietaną.

 


Musli z płatków orkiszowych z rodzynkami

Składniki:
•    100 g płatków orkiszowych
•    ½ litra mleka
•    2 łyżki miodu
•    1 jabłko
•    1 banan
•    1 kiwi
•    100 g rodzynek (najlepiej nie siarkowanych)
•    2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
•    szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Płatki orkiszowe zamoczyć w mleku na około godzinę lub krótko pogotować. Rodzynki namoczyć w wodzie około godzinę. Do namoczonych płatków dodać miód i cynamon. Jabłko, kiwi i banana pokroić w kostkę, dodać orzechy i odsączone rodzynki, po czym wszystko delikatnie wymieszać.

 


Płatki żytnie z orzechami

Składniki(na 4 porcje):

  • 1 filiżanka żyta pełnoziarnistego
  • 2 ½ filiżanki wody
  • ½ filiżanki zmielonych orzeszków ziemnych lub ziaren słonecznika
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ filiżanki rodzynek
  • 1 łyżka stołowa melasy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe zarodków pszennych lub bułki tartej

Przygotowanie:
Żyto uprażyć na sucho i przemielić w młynku do robienia płatków. Wodę doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać żyto powoli mieszając. Dodać orzechy, sól i rodzynki. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min. Następnie dodać melasę oraz zarodki pszenne. Podawać na gorąco.


Świeże mussli z Canihuą pops

Składniki:
•   320 ml wody
•  160 g płatków z prosa lub płatków ryżowych
• 600 g świeżych owoców ( 2 banany, 2 jabłka, owoce sezonowe)
•   4 łyżki soku z cytryny
•   2 łyżki Canihua pops
•   2 łyżki ziaren słonecznika
•   100 g jogurtu
• dodatkowo: orzechy, migdały, rodzynki (wg uznania)

Przygotowanie:
Płatki namoczyć w wodzie ok. 1/2 godz. Owoce pokroić i wymieszać z sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać z Canihuą pops, ziarnami słonecznika i jogurtem. Można dodać również orzechy, migdały lub rodzynki według własnego uznania.

Wskazówka: Dla osób, które lubią słodkości mussli można dosłodzić miodem lub syropem klonowym.