Orkiszowe muffiny z gruszkami
Składniki na 12 sztuk:
- 2 gruszki
- łyżka soku z cytryny
- 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g cukru waniliowego
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 140g cukru
- 80ml oleju z pestek winogron
- szklanka mleka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Tak przygotowane pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyć zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muffinki, piec 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Składniki:
• 110 g miękkiego masła
• pół szklanki brązowego cukru
• 1 jajko dobrze roztrzepane
• 1/3 szklanki słonecznika
• 2/3 szklanki mąki
• 2/3 szklanki płatków owsianych
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i słonecznik – mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy (będzie klejące). Wkładamy na 30 minut do lodówki (lub dłużej). Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Przy pomocy szpatułki przenosimy je na kratkę i studzimy.
Ciasteczka owsiane z żurawiną na mące orkiszowej
Składnik:
• 1 szklanka płatków owsianych
• 1/4 szklanki mąki orkiszowej
• 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• szczypta soli
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego
• 1 białko
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 1/2 szklanki żurawiny
• 1/2 szklanki płatków migdałów
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180°C. Płatki owsiane, mąkę, sodę, cynamon i sól wymieszać w dużej misce. Cukier, olej, białko i aromat waniliowy wymieszać w drugiej misce. Następnie wsypać żurawinę, migdały i orzechy. Do miski z mąką i płatkami, dodać zawartość drugiej miski powoli mieszając, aż powstanie klejąca masa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżkę moczyć w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce obok siebie z zachowaniem 3-4 mm odstępów. Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 5 minut, sprawdzając co jakiś czas stopień zarumienienia. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. I delektować się smakiem. Najlepiej smakują z aromatyczną kawą w miłym towarzystwie.
Ciasteczka orkiszowe z kokosem
Składniki:
• 1 szklanka płatków orkiszowych
• 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 2 łyżki cukru
• 75 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
• 1 jajko
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać płatki z mąką, wiórkami i cukrem, dodać margarynę i jajko i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez około 15 minut. Wystudzić i delektować się smakiem.
Szarlotka orkiszowa z miodem i orzechami
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• szczypta soli
• 3/4 szklanki cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g masła
• 2 jajka
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki miodu
• 100 g posiekanych orzechów włoskich
Jabłka:
• 6 dużych jabłek
• 2 łyżki miodu
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka)
• 2 łyżeczki cynamonu
• łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego)
Dodatkowo:
• łyżka cukru pudru
• pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, posiekać. Zrobić zagłębienie w posiekanym cieście i wbić do niego jajka, dodać śmietanę i miód. Zagnieć ciasto, podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp.180°C
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać cynamon, imbir, cukier i miód. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na blaszce (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i rozsypać po powierzchni posiekane orzechy. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i przykryć całość rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Zrobić dziurki widelcem i wstawić szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Jeżeli góra zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczoną szarlotkę posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Podawać gorącą z lodami waniliowymi.
Canihua – czekoladowy pudding
Czas przygotowania ok. 10 min
Przepis na 4 duże porcje lub 8 porcji wielkości filiżanek do espresso.
Składniki:
• 50 g gorzkiej czekolady
• 500 ml mleka
• 100 g zmielonych ziaren Canihua
• 1 kopiasta łyżka kakao
• 100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na małe kawałki dodać do 250 ml mleka ciągle mieszając – zagotować.
2. Zmielone ziarna Canihua, kakao i cukier trzcinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Tak przygotowaną masę połączyć z gotującym się mlekiem czekoladowym. Ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przygotowany pudding przełożyć do salaterek lub filiżanek, wystudzić. Podawać z bitą śmietaną.
Wskazówka: Pudding z Canihuą smakuje wyśmienicie jako pasta na chleb.