Przepisy – słodkości


Orkiszowe muffiny z gruszkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g cukru waniliowego
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 140g cukru
  • 80ml oleju z pestek winogron
  • szklanka mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Tak przygotowane pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszać  mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyć zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muffinki, piec 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Składniki:
•    110 g miękkiego masła
•    pół szklanki brązowego cukru
•    1 jajko dobrze roztrzepane
•    1/3 szklanki słonecznika
•    2/3 szklanki mąki
•    2/3 szklanki płatków owsianych
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i słonecznik – mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy (będzie klejące). Wkładamy na 30 minut do lodówki (lub dłużej).  Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Przy pomocy szpatułki przenosimy je na kratkę i studzimy.

 


Ciasteczka owsiane z żurawiną na mące orkiszowej

Składnik:
•    1 szklanka płatków owsianych
•    1/4 szklanki mąki orkiszowej
•    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
•    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
•    szczypta soli
•    1/4 szklanki brązowego cukru
•    1/4 szklanki oleju rzepakowego
•    1 białko
•   1 łyżeczka aromatu waniliowego
•    1/2 szklanki żurawiny
•    1/2 szklanki płatków migdałów
•    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180°C. Płatki owsiane, mąkę, sodę, cynamon i sól wymieszać w dużej misce. Cukier, olej, białko i aromat waniliowy wymieszać w drugiej misce. Następnie wsypać żurawinę, migdały i orzechy. Do miski z mąką i płatkami, dodać zawartość drugiej miski powoli mieszając, aż powstanie klejąca masa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżkę moczyć w zimnej wodzie, nabierać ciasto i formować okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce obok siebie z zachowaniem 3-4 mm odstępów. Ciasteczka piec 10 minut, po tym czasie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 5 minut, sprawdzając co jakiś czas stopień zarumienienia. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. I delektować się smakiem. Najlepiej smakują z aromatyczną kawą w miłym towarzystwie.

 


Ciasteczka orkiszowe z kokosem

Składniki:
•    1 szklanka płatków orkiszowych
•    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    1/2 szklanki wiórków kokosowych
•    2 łyżki cukru
•    75 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
•    1 jajko

Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać płatki z mąką, wiórkami i cukrem, dodać margarynę i jajko i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez około 15 minut. Wystudzić i delektować się smakiem.

 


Szarlotka orkiszowa z miodem i orzechami

Składniki:
Ciasto:
•    3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    szczypta soli
•    3/4 szklanki cukru trzcinowego
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    150 g masła
•    2 jajka
•    2 łyżki śmietany
•    2 łyżki miodu
•    100 g posiekanych orzechów włoskich

Jabłka:
•    6 dużych jabłek
•    2 łyżki miodu
•    2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka)
•    2 łyżeczki cynamonu
•    łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszonego)

Dodatkowo:
•    łyżka cukru pudru
•    pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, posiekać. Zrobić zagłębienie w posiekanym cieście i wbić do niego jajka, dodać śmietanę i miód. Zagnieć ciasto, podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp.180°C
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać cynamon, imbir, cukier i miód. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na blaszce (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i rozsypać po powierzchni posiekane orzechy. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i przykryć całość rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Zrobić dziurki widelcem i wstawić szarlotkę do piekarnika na 40 minut. Jeżeli góra zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczoną szarlotkę posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. Podawać gorącą z lodami waniliowymi.

 


Canihua – czekoladowy pudding

Czas przygotowania ok. 10 min
Przepis na 4 duże porcje lub 8 porcji wielkości filiżanek do espresso.

Składniki:
•    50 g gorzkiej czekolady
•    500 ml mleka
•    100 g zmielonych ziaren Canihua
•    1 kopiasta łyżka kakao
•    100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na małe kawałki dodać do 250 ml mleka ciągle mieszając – zagotować.
2. Zmielone ziarna Canihua, kakao i cukier trzcinowy wymieszać z pozostałym mlekiem. Tak przygotowaną masę połączyć z gotującym się mlekiem czekoladowym. Ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przygotowany pudding przełożyć do salaterek lub filiżanek, wystudzić. Podawać z bitą śmietaną.

Wskazówka: Pudding z Canihuą smakuje wyśmienicie jako pasta na chleb.