Przepisy – sałatki


Sałatka z płatków orkiszowych

Składniki:
•    płatki orkiszowe,
•    miód, orzechy laskowe,
•    jabłko (lub banan),
•    sok z cytryny,
•    owoce sezonowe lub bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:
5-6 łyżek płatków orkiszowych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na pół godziny. Przed jedzeniem dodać do płatków: starte na tarce duże jabłko i sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Do sałatki można dodać owoce sezonowe (np. jagody, truskawki, maliny) lub bakalie (rodzynki, suszone morele, śliwki) oraz jogurt – według własnego uznania.
Sałatka znakomicie sprawdza się jako danie śniadaniowe. Chociaż może być również zdrowym, lekkim deserem.

Sałatka ma korzystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie i kolor skóry. Wpływa nie tylko na urodę, ale też na dobre samopoczucie.

 


Sałatka z orkiszem

Składniki:
•    pół sałaty lodowej
•    50g pomidorów suszonych
•    2 świeże pomidory
•    1 mała mozarella
•    150 g orkiszu
Sos:
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    łyżka octu balsamicznego
•    łyżka syropu malinowego
•    3 ząbki czosnku
•    sól

Przygotowanie: składniki sosu zmieszać, doprawić do smaku. Sałatę, świeże pomidory i mozarellę pokroić we wstążki, dodać suszone pomidory. Składniki wymieszać, na końcu dodać wcześniej ugotowany i ostudzony orkisz. Przed podaniem sałatkę skropić przygotowanym sosem. Podawać z ciepłą bagietką.

 


Sałatka jarzynowa z kaszą orkiszową

Składniki:
•    1 szklanka kaszy orkiszowej
•    1 duży ogórek zielony
•    1 cebula
•    3-4 pomidory
•    garść ziaren słonecznika
•    kilka orzechów włoskich
•    2 łyżki natki pietruszki
•    4 łyżki oliwy z oliwek
•    1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
•    sól, pieprz

Przygotowanie: Ugotować kaszę orkiszową. Obrany ogórek pokroić w drobne paseczki. Obrane ze skórki pomidory pokroić, dodać posiekana natkę pietruszki. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Orzechy grubo posiekać i zmieszać z sałatką. Dodać oliwę z sokiem z cytryny lub octem winnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.