Przepisy – przystawki


Papryka faszerowana orkiszem

Składniki:
•    30 dag orkiszem
•    3 czerwone papryki
•    2 żółte i 1 zielona papryka
•    2 cebule
•    2 marchewki
•    pęczek pietruszki
•    2 łyżki oleju
•    3 łyżki masła
•    1/2 łyżeczki curry
•    1/2 łyżeczki bazylii
•    1 łyżka sosu sojowego
•    500 ml wywaru warzywnego
•    40 dag pomidorów z puszki
•    1/2 łyżeczki cukru
•    sól, pieprz

Przygotowanie:
Orkisz moczyć w 1/2 l wody przez 15 minut. Strąki papryki przepołowić wzdłuż. Po usunięciu gniazd nasiennych umyć. Odłożyć po dwie połówki żółtej i czerwonej papryki, resztę pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w plasterki. Marchew pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Orkisz odcedzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć warzywa i pszenicę, dodać pietruszkę, bazylię i przyprawy. Dusić ok. 5 minut. Następnie wlać sos sojowy.

Połówki papryk wypełnić nadzieniem. Gotować w wywarze na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wyjąć ostrożnie warzywa i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać pomidory, doprawić solą pieprzem i cukrem. Sos podgrzać i podawać razem z papryką.

 


Bakłażany faszerowane orkiszem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • szklanka ziaren orkiszu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 kropel tabasco
  • 4 łyżeczki kremowej gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki ulubionej przyprawy np. do kebaba

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozkroić na połowy,  naciąć miąższ na krzyż, skropić oliwą, posolić i ułożyć na blaszce miąższem do dołu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Namoczony wcześniej orkisz ugotować w osolonej wodzie. Gotowy wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, łyżką oliwy, posiekanym czosnkiem, tabasco, ulubioną przyprawą i bazylią. Upieczone bakłażany wydrążyć, uważając aby nie rozerwać skórki. Wydrążony miąższ dodać do orkiszu. Tak przygotowane bakłażany napełnić farszem, posypać gorgonzolą i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)