Przepisy – makarony


Makaron Wstążki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

  • 400 g makaronu orkiszowego (najlepiej Wstążki lub Świderki)
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • pęczek pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Dla 200 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać posiekany czosnek. Lekko podsmażyć. Następnie dodać ugotowany makaron oraz posiekany pęczek pietruszki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z mięsem lub sałatką warzywną.


Wstążki z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250g makaronu orkiszowego wstążki
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Tak przygotowane posolić i podsmażyć na tłuszczu razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparuje dodać do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać żółtka. Gotowy sos wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Podawać posypane serem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Makaron ze szpinakiem

Składniki:
•    2 paczki białego makaronu orkiszowego Wstążki (500 g)
•    2 piersi z kurczaka
•    0,5 kg szpinaku (najlepszy jest świeży, ale może być również mrożony)
•    1 serek topiony śmietankowy
•    1 szklanka wody lub mleka
•    1, 5 łyżki białej mąki orkiszowej
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone (niezbyt drobno) liście szpinaku. Wodę z serkiem topionym gotujemy, aż serek się rozpuści i dodajemy do kurczaka ze szpinakiem. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Podajemy gorące.

 


 

Spaghetti z pieczonymi pomidorkami, łososiem i fetą

Składniki na 2 porcje:

  • 200g  orkiszowego pełnoziarnistego spaghetti
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125g łososia wędzonego na gorąco
  • 4 łyżeczki fety

Przygotowanie:

Pomidorki przekroić na połówki, wymieszać z oliwą z oliwek i piec razem z czosnkiem (w łupinach) przez 10 minut w 180 stopniach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z gotowymi pomidorkami i obranym, posiekanym czosnkiem. Całość podać z kawałkami łososia i pokruszonym serem feta.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Świderki z tuńczykiem w sosie curry

Składniki:

  • 200 g orkiszowych pełnoziarnistych świderek
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
  • puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • pół pomidora pokrojonego w kosteczkę
  • 150 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażyć czerwoną cebulę do czasu, aż zmięknie. Dodać do niej odsączonego z zalewy tuńczyka, śmietanę, curry i pomidora. Całość smażyć razem przez ok 5 minut. Podać z ugotowanym makaronem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Wstążki w sosie śmietanowym z wędzonym łososiem i fetą

Składniki:
•    2 opakowania makaronu Wstążki Szpinakowe (ok. 500 g)
•    90 g sera feta
•    300 ml śmietanki kremówki
•    150 ml brandy lub whisky
•    125 g wędzonego łososia
•    szczypta pieprzu Cayenne
•    czarny pieprz świeżo zmielony
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Śmietankę wraz z brandy zagotować. Następnie dodać pokrojonego w paseczki wędzonego łososia i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Uważać z solą, ponieważ łosoś i feta są już słone. Na porcję makaronu (jedną z 4) nałożyć sos wraz z łososiem. Całość posypać pokruszoną fetą. Podawać z lampką białego wina.

 


Świderki kolorowe z mięsem mielonym

Składniki:
•    2 opakowania makaronu Świderki kolorowe (500 g)
•    1 kg mięsa mielonego
•    ząbek czosnku
•    2 cebule
•    3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
•    duży pomidor
•    20 dag pieczarek
•    kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
•    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, czosnek

Przygotowanie:
Mięso mielone podpiec na teflonowej patelni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podpiec. Paprykę i pomidora pokroić, dodać do mięsa. Na koniec dodać starte na grubej tarce pieczarki. Poddusić kilka minut, doprawić kilkoma łyżeczkami przecieru pomidorowego i ziołami.
Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, na wierzch nałożyć przygotowany sos.
Jeśli ktoś lubi gorące danie można posypać startym żółtym serem. Ser ładnie się roztopi nadając potrawie odmienny charakter.

 


Słodkie Jeżyki

Składniki:
•    1 opakowanie makaronu Jeżyki (250 g)
•    1 opakowanie chudego białego twarogu
•    1 garść żurawiny
•    1 garść rodzynek
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 łyżeczka masła
•    1 łyżka cukru
•    1 jabłko

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jabłko oczyszczamy i drobno kroimy. Rodzynki i żurawinę, zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Przygotowany makaron wrzucamy do garnka z masłem, dodajemy cukier, cynamon, pokruszony ser, jabłko, rodzynki i żurawinę. Wszystko chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszając by się nie przypaliło. Wykładamy na talerz i delektujemy się smakiem.

 


Świąteczne Wstążki z sosem z kurkumy

Składniki:
•    250 g makaronu Wstążki
•    20 g masła
•    20 g skrobi ziemniaczanej
•    2 łyżeczki kurkumy
•    60 ml białego wina
•    200 ml rosołu warzywnego
•    8 łyżek śmietany
•    sól i pieprz
•    szczypiorek i bazylia

Przygotowanie:
Makaron: Dla 250 g makaronu wstążki zagotować ok. 2 litry wody (z dodatkiem lub bez dodatku soli/oleju). Makaron wrzucić go gotującej się wody. Gotować al dente na małym ogniu ok. 7 min. Po ugotowaniu odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Sos: Na patelni stopić masło. Na rozgrzanym maśle podsmażyć skrobię ziemniaczaną. Następnie dodać kurkumę, całość zalać rosołem warzywnym. Wlać wino i zagotować, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wsypać zioła.

Makaron wymieszać z sosem i podawać na gorąco.

 


Makaron Spirelli z ostrym sosem pomidorowym

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spirelli Trzy kolory
•    1 cebula
•    150 g boczku pokrojonego w kostkę
•    1 ząbek czosnku
•    oliwa z oliwek
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    250 ml pomidorów pasteryzowanych
•    50 ml wywaru z warzyw
•    chili, sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200 g makaronu Spirelli Trzy kolory zagotować 1,5 l wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody. Gotować al dente, bez przykrycia ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować (zanurzyć w dużej ilości zimnej wody). Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Sos: Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Uważać by się nie przypaliło. Ciągle mieszając dodać wywar z warzyw i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Makaron serwować na gorąco polany przygotowanym sosem.

 


Spaghetti z Pesto

Składniki:
•    opakowanie makaronu kukurydzianego Spaghetti
•    60 g orzechów pinii
•    80 g startego parmezanu
•    1 pęczek bazylii
•    5 małych ząbków czosnku
•    15 łyżek oliwy z oliwek
•    sól

Przygotowanie:
Makaron: Dla 200g makaronu Spaghetti zagotować w 1,5 l. wody (bez dodatku soli i oleju). Makaron wrzucić do gotującej się wody (musi być całkowicie pokryty wodą). Gotować al dente bez przykrycia ok. 7 minut. Od czasu do czasu zamieszać widelcem żeby gniazda się nie przylepiły do garnka. Po ugotowaniu makaron odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.

Wskazówka: dla poprawienia smaku dania proponujemy ugotowany makaron podsmażyć na patelni, najlepiej na oleju lub na maśle z dodatkiem soli.

Pesto: Orzechy pinii rozdrobnić następnie uprażyć na patelni. Uprażone orzechy wymieszać z potartym parmezanem. Następnie dodać pokrojoną na drobno bazylię i czosnek. Mieszając dodawać stopniowo oliwę z oliwek dla uzyskania odpowiedniej konsystencji – ewentualnie doprawić solą. Ugotowany makaron wymieszać z Pesto i serwować na gorąco.

 


Pesto bazyliowe

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, w razie konieczności dodać więcej oliwy. Przełożyć do słoiczków, zalać oliwą i wstawić do lodówki. Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy.

Pesto świetnie nadaje się zarówno do makaronu jak i chleba jako pasta zamiast masła.