Przepisy – dania główne


Gołąbki wegetariańskie

Składniki:
•    duża główka kapusty
•    1 szklanka ziarna orkiszowego
•    40 dag pieczarek (lub innych grzybów)
•    2 cebule
•    sól, pieprz, zioła
•    papryka zmielona
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    3 łyżki oleju

Przygotowanie: Kapustę obgotować, zdjąć liście i odcedzić. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Wymieszać z ugotowanym ziarnem orkiszowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną papryką. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki dusić w osolonej wodzie, zmieszanej z dużą łyżką koncentratu pomidorowego.

Gotowanie ziarna orkiszowego: Ziarno orkiszu dokładnie przepłukać wodą, odsączyć na sicie i następnie zalać 3 szklankami wody. Moczyć 12 godzin i w tej samej wodzie gotować ok. 20 minut.

 


Pulpety z owsem a’la gołąbki

Składniki:
na pulpety:

  • szklanka ziaren owsa
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/4 główki małej kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

na sos:

  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 30 minut). Z kapusty wyciąć głąba, oderwać zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę sparzyć na sitku i dokładnie odsączyć z wody. Na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszać dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawić. Z przygotowanej masy uformować pulpety, a następnie lekko je obsmażyć.

Sos:  na patelnię wlać pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusić razem ok. 3 minuty. Pulpety ułożyć w formie do zapiekania, podlać sosem i piec 45 min. pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Burgery orkiszowo-jęczmienne

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 woreczka kaszy jęczmiennej
  • 12 łyżek płatków orkiszowych
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kasze jęczmienną ugotować według przepisu. Do miski zetrzeć obraną marchewkę i czosnek, dodać kaszę, płatki orkiszowe, przyprawy i łyżkę oliwy. Odczekać 5 minut, aż płatki zmiękną, a następnie dodać jajo. Z powstałej masy (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej płatków) uformować kotleciki. Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blaszce i piec 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Podać np. z sosem pomidorowym.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 

 


Klopsiki z Canihuą

Przepis na 10 – 12 klopsików

Składniki:
•    100 g ziaren Canihua
•    350 ml wody
•    200 g płatków owsianych
•    2 jajka
•    1 mała cebula
•    ½ łyżki soli
•    pieprz
•    świeże zioła
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Wodę zagotować, następnie dodać ziarna Canihua i gotować na miękko ok. 10 min.
2. Rzadką masę zdjąć z pieca i trochę wystudzić.
3. Do wystudzonej masy dodać płatki owsiane, jajka, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką małe klopsiki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

 


Ziarno owsa z grzybami i schabem

Składniki:

  • szklanka ziaren owsa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 5 sporych pieczarek pokrojonych w duże plastry
  • 2 plastry schabu
  • łyżeczka sosu sojowo grzybowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej
  • sól

Przygotowanie:
Owies razem z grzybami gotować w osolonej wodzie przez 35 minut. Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulę, pokrojone mięso i pieczarki, lekko posolić. Ugotowany owies przecedzić, grzyby posiekać i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać na patelni i doprawić sosami sojowymi, chwilę podsmażyć.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

 


Garnek orkiszowo – pieczarkowy

Składniki:
•    2 cebule
•    300 g liści  mrożonego szpinaku
•    1/8 l wywaru z jarzyn
•    250 g świeżych pieczarek
•    200 g ziarna orkiszu
•    ¾ l wywaru z jarzyn
•    gałka muszkatołowa, sól, pieprz
•    3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
•    1 kubek śmietany

Przygotowanie:
Ziarno orkiszu prużyć w suchym garnku o grubym spodzie do momentu wystąpienia charakterystycznego zapachu palonego ziarna (od czasu do czasu zamieszać).
Tak uprażone ziarno zalać ½ l wody i gotować na małym ogniu ok. 50 min. Doprawić do smaku solą i odstawić na 30 min. na gorącą płytę lub zawinąć w koc.
Szpinak gotować 10 min. w 1/8 l wywaru z warzyw, po czym rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać śmietanę i pieczarki. Zagotować. Następnie dodać do tego ¾ l wywaru z jarzyn, ziarna orkiszu i całość jeszcze raz zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku.
Na koniec dodać posiekane orzechy laskowe.

 


Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej z kluskami orkiszowo-sezamowymi

Składniki:
•    750 g kapusty włoskiej
•    sól ziołowa
•    gałka muszkatołowa

Kluski:
•    3 łyżki sezamu
•    1/8 l wywaru z jarzyn
•    1 łyżka masła
•    65 g mąki orkiszowej
•    1 jajko
•    pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić, prużyć przez 5 min. w oleju kokosowym. Doprawić do smaku przyprawami.
Kluski: Na suchej patelni uprażyć sezam do złotobrunatnego koloru. W garnku zagotować 1/8 l wywaru z jarzyn, do wrzątku dodać uprażony sezam i mąkę orkiszową. Wszystko razem zmieszać i gotować, aż powstanie jednolita masa. Masę wystudzić następnie dodać do niej jajko z posiekaną drobno pietruszką, wszystko dobrze wymieszać.
W garnku zagotować ¼ l osolonej wody, następnie łyżeczką kłaść małe kluski. Gotować 20 min. Na koniec do wywaru z kluskami dodać przygotowaną wcześniej kapustę. Podawać gorące.

 


Naleśniki orkiszowe z serem i szczypiorkiem

Składniki:
•    250 g orkiszu świeżo mielonego (mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
•    80 g płatków orkiszowych
•    pół łyżeczki soli morskiej
•    0,5 l wody
•    1 pęczek szczypiorku
•    2 jajka
•    250 g sera (Ementaler, Gouda)
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, płatki i sól wymieszać z wodą. Odstawić na 15 min. Szczypiorek pokroić następnie razem z jajkami dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nalewać ciasto. Piec aż do momentu, gdy naleśnik w środku nie będzie płynny. Następnie naleśnik odwrócić na drugą stronę i posypać tartym serem.


Orkiszowe naleśniki jarzynowe

Składniki:
•    150 g mąki orkiszowej
•    ¼ l mleka
•    2 duże jaja
•    1 cebula
•    250 g cukinii
•    3 łyżki łuskanego słonecznika
•    3 łyżki ziół
•    sól ziołowa, pieprz, mielona papryka

Przygotowanie:
Z mleka, mąki i jaj zrobić ciasto, odstawić na 20 min. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Doprawić do smaku i dodać słonecznik.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Cukinię pokroić w podłużne, wąskie paski i dodać do cebuli, zostawić na ogniu przez 10 min. Warzywa doprawić do smaku i połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem naleśnikowym, wymieszać. Na końcu dodać zioła. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Zamiast cukinii do naleśników można dodać grzyby lub inne warzywa.

 


Placki ziemniaczane z mąką orkiszową

Składniki:
•    500 g surowych ziemniaków
•    5 łyżek mąki orkiszowej
•    3 jaja
•    sól morska
•    gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce (jeżeli masa będzie zbyt mokra nieco odcisnąć). Jajka roztrzepać, dodając przyprawy. Otrzymaną masę połączyć ze startymi ziemniakami, dodać mąkę i wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki. Smażyć na oleju małe placuszki na złoty kolor. Placuszki można podawać np. z musem jabłkowym.

 


Placuszki orkiszowe w panierce sezamowej

Składniki:
•    ¼ l wywaru z jarzyn
•    180 g mąki orkiszowej lub śrutu orkiszowego
•    3 łyżki tartego sera Ementaler
•    100 g pora
•    1-2 jajka
•    100 g mąki razowej
•    1 łyżeczka majeranku
•    sól ziołowa, mielona papryka, zmielone ziarno sezamowe

Przygotowanie:
Wywar z jarzyn zagotować dodając mąkę orkiszową lub śrut. Gotować krótko, po czym odstawić na 20 min. na gorącą płytę lub zawinąć garnek w koc. Por pokroić w paski, zeszklić na oleju (najlepiej kokosowym). Z wszystkich składników zrobić jednolitą masę, doprawić do smaku i formować placuszki.
Placuszki panierować w rozdrobnionym sezamie, układać na posmarowanej oliwą blaszce i piec w piekarniku o temp. 200˚C przez ok. 20-30 min. aż będą miały złoto-brunatny kolor. Placki w trakcie pieczenia można obracać. Placki można podawać z grzybami w sosie śmietanowym, z talerzem sałat lub bukietem jarzyn.

 


Racuchy orkiszowe

Składniki:
•    4 jajka
•    50 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•    3 dkg drożdży
•    1 łyżka cukru
•    1/2 l ciepłego mleka
•    2-3 jabłka
•    olej do smażenia
•    cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać do ciepłego mleka. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Dobrze smakują z kremowym twarożkiem.

 


Placuszki z Caniuhuą na słodko

Składniki:
•    100 g ziaren Canihua
•    250 g wody
•    2 jajka
•    szczypta soli
•    mleko
•    2 garście rodzynek
•    cukier lub miód
•    olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziarno Canihua gotować w wodzie ok. 10 min. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, sól, mleko, oraz cukier wymieszać z ugotowanymi ziarnami Canihua. Następnie do masy dodać ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszać. Powstałą masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem, lekko spłaszczyć. Smażyć krótko z obu stron.


Makaronowy tort z cukinią

Składniki:
•    250 g makaronu orkiszowego Spirelli
•    300-400 g cukinii
•    1 spora cebula
•   2-3 ząbki czosnku
•    2-3 łyżki oleju
•    150 g koziego twarożku
•    2 jajka
•    100 g śmietany
•    100 g żółtego sera/mozzarelli startych na tarce
•    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min. Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w niedużą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę szklimy, dodajemy cukinię, solimy i smażymy do miękkości, często mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, tortownicę natłuszczamy.
W sporej misce przygotowujemy sos: jajka lekko ubijamy widelcem, dodajemy twarożek i śmietanę, mieszamy do jednolitej  masy. Dodajemy 2/3 sera, mieszamy. Przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy usmażoną cukinię i makaron, wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki były dobrze obtoczone sosem. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy wierzch pozostałym żółtym serem. Zapiekamy ok. 45 minut. Zdejmujemy obręcz z tortownicy kroimy na kawałki, podajemy gorące.