Przepisy – chleby


Chleb orkiszowy

Składniki:
•    1 kg pełnoziarnistej mąki orkiszowej ze świeżego przemiału
•    650 g wody (letniej)
•    42 g drożdży
•    65 g oliwy z oliwek (ok. 10 łyżek)
•    20 g soli

Przygotowanie:
Wodę wlać do miski i rozpuścić w niej drożdże, dodać sól. Wszystko dobrze rozmieszać. Do przygotowanego roztworu dodać mąkę i mieszać ok.5 min. do momentu uzyskania zwartej masy. Na koniec do ciasta dodać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Przełożyć do form i pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto chlebowe można naciąć przez środek na ok. 1 – 1,5 cm i posmarować wodą. Tak przygotowane formy włożyć do nagrzanego do 240°C piekarnika na 10 min. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić ok. 30min.

 


Ciemny chleb żytni

Składniki:

  • 6 filiżanek zakwasu żytniego
  • 2 filiżanki zimnej wody
  • 8-9 filiżanek, świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:
Zakwas wlać do miski lub niecki do wyrabiania ciasta. Substancja powinna mieć rzadką konsystencję i cierpki, kwaśny, ale przyjemny aromat. Całą wodę wmieszać do zakwasu i stopniowo dosypywać mąki, aż ciasto stanie się gładkie. Dodać ziarna soli i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto będzie wydawać się zbyt twarde, dodać 1/8 – 3/8 filiżanki wody. Ciasto powinno być bardzo mokre i klejące. Wyrobione ciasto przełożyć do foremek i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Miejsce, w którym wyrasta ciasto powinno dostarczyć wilgoci, a pod koniec procesu wyrastania również trochę ciepła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC i włożyć do niego wyrośnięte bochenki. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 ºC i nie otwierać piekarnika przez cały czas pieczenia. Po godzinie wyjąć bochenek i sprawdzić, czy jest gotowy, opukując go od spodu palcami. Chleb jest upieczony, kiedy wydaje ostry i suchy dźwięk. Następnie odstawić bochenki do ostygnięcia.

 


Żytni zaczyn chlebowy

Składniki:

  • ½ filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 1 filiżanka wody

Przygotowanie:
Składniki wymieszać w czystym, szklanym słoiku i przykryć bawełnianą ścierką lub luźną przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zaczyn powinien bąbelkować i mieć kwaśny aromat.

 


Zakwas żytni

Składniki:

  • 3 filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej
  • 2 filiżanki wody
  • 1 filiżanka zaczynu żytniego

Przygotowanie:
W porcelanowej misce wymieszać mąkę, wodę i zaczyn. Odstawić na 8 godzin lub na całą noc, aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. Powstały zakwas wystarcza na 6 filiżanek.