Bio Płatki orkiszowe (400 g)

Bio płatki orkiszowe firmy NIROEkologiczne płatki orkiszowe idealne na pożywne śniadanie. Do zupy mlecznej, jogurtu, musli lub jako dodatek do wypieku razowych ciasteczek i chleba. Bogate w błonnik. Gniecione bezpośrednio przed pakowaniem, nie poddawane żadnym procesom uszlachetniającym, nie zawierają środków konserwujących.

Poznaj zalety orkiszu (kliknij tutaj)

Składniki: płatki orkiszowe*

*z rolnictwa ekologicznego

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1356 kJ / 322 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 60,3 g
w tym cukier: 0,3 gBio płatki orkiszowe firmy NIRO
Błonnik: 10 g
Białko: 17 g
Sól: 0,015 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta* i owsa*.

Nr artykułu    4289PL
Masa netto     400 g
Ilość szt. w kartonie    12
Ilość kartonów na warstwie    15
Ilość kartonów na palecie    90
PKWiU    10.61.33.0
Stawka VAT    5 %
EAN dla opakowania    5908259954332
Przydatność do spożycia od daty produkcji    6 miesięcy

powrót do kategorii produktu

Zobacz w sklepie

 


Burgery orkiszowo-jęczmienne

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 woreczka kaszy jęczmiennej
  • 12 łyżek płatków orkiszowych
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kasze jęczmienną ugotować według przepisu. Do miski zetrzeć obraną marchewkę i czosnek, dodać kaszę, płatki orkiszowe, przyprawy i łyżkę oliwy. Odczekać 5 minut, aż płatki zmiękną, a następnie dodać jajo. Z powstałej masy (jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej płatków) uformować kotleciki. Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blaszce i piec 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Podać np. z sosem pomidorowym.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)