Makarony

Ekologiczne makarony od polskiego producenta 

Ekologiczne makarony Niro Bio wytwarzane są ze świeżej mąki z pełnego przemiału. Oznacza to, że są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E i inne minerały. Wszystkie te składniki odżywcze rozkładają się dłużej, co może powodować wolniejszy, bardziej stabilny wzrost poziomu cukru we krwi. W porównaniu z przetworzonym białym makaronem, jedzenie pełnoziarnistego makaronu jest dobre, jeśli starasz się dodać więcej składników odżywczych do swojej diety lub utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Przejście na makaron pełnoziarnisty jest korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. 

  • Poprawia zdrowie układu pokarmowego
  • Pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, udaru, otyłości i nie tylko
  • Dostarcza witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ekologiczne makarony orkiszowe pełnoziarniste lub z białej mąki orkiszowej, z pszenicy samopszy oraz z pszenicy płaskurki. Z dodatkiem (lub bez) ekologicznych warzyw. Nasze makarony nie zawierają jaj ani soli.

Makarony z samopszy

Makarony z samopszy

Wytwarzane ze świeżo mielonej, pełnoziarnistej mąki z samopszy.

Bio Mąki Niro

Makarony orkiszowe białe

Wytwarzane z białej mąki orkiszowej, z dodatkiem (lub bez) warzyw ekologicznych.

Bio Makarony Niro

Makarony orkiszowe pełnoziarniste

Wytwarzane ze świeżo mielonej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem (lub bez) warzyw ekologicznych.

Bio makarony pełnoziatniste z płaskurki

Makarony z płaskurki

Wytwarzane ze świeżo mielonej, pełnoziarnistej mąki z płaskurki.

Rodzaje makaronów i ich zastosowanie

Makarony można podzielić ze względu na ich kształt oraz tego, z jakich produktów zostały wykonane. To mało znany fakt, że każdy kształt makaronu najlepiej pasuje do określonych rodzajów dań.

9 najpopularniejszych rodzajów makaronów (kształt)

  • Spaghetti
  • Penne
  • Lazania
  • Ravioli
  • Linguine
  • Rigatoni
  • Farfalle
  • Fusilli
  • Cannelloni

Makaron spaghetti – to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów na świecie. Spaghetti składa się z długich, cienkich klusek, które można łączyć z szeroką gamą sosów. Najbardziej znanym daniem jest spaghetti bolognese, gdzie makaron łączy się z mięsem w sosie pomidorowym. Ten rodzaj makaronu pasuje do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i warzywnych.

Makaron penne – inny popularny kształt, penne ma okrągłą, przypominającą rurę strukturę, z ukośnymi cięciami na obu końcach. Dlatego najlepiej podawać go w potrawach, które mają stosunkowo gęsty, kremowy sos, ponieważ przenika do tuby i dobrze trzyma sos. Jest to również najlepszy rodzaj makaronu do zapiekania.

Makaron lazania -wbrew powszechnemu przekonaniu lasagne to nazwa cienkich arkuszy makaronu, z których składa się danie, a nie samo danie. Lasagne jest używana w potrawach pieczonych w piekarniku, a najbardziej znanym daniem jest lasagne al forno, które składa się z mięsa wołowego lub wieprzowego, ułożonego między warstwami lasagne i sosu beszamelowego, posypanego serem. To danie można dostosować do dowolnego rodzaju nadzienia, np. grzybów zamiast mięsa.

Makaron ravioli – to kwadraty ciasta w kształcie poduszek, które mogą być wypełnione serem, owocami morza, mięsem lub warzywami i polane sosem, podawane w zupach lub po prostu skropione oliwą z oliwek.

Makaron linguine – bardzo podobny makaron do spaghetti, linguine jest nieco bardziej płaski i uważany za bardziej luksusowy. Dodatkowa powierzchnia sprawia, że ​​idealnie nadaje się do łączenia z lżejszymi teksturami, takimi jak sosy na bazie śmietany lub owoce morza.

Makaron rigatoni – podobnie jak penne, rigatoni to rurki, które są nieco szersze, a końcówki są proste. Ponieważ mają dość duży kształt, najlepiej komponować się z masywnymi sosami pełnymi warzyw lub zapiekanymi w zapiekance.

Makaron farfalle – znany jako makaron „wstążki”. To stosunkowo mały makaron, o dużej powierzchni, dlatego najlepiej komponuje się z serem lub bogatym sosem pomidorowym, ponieważ „skrzydełka” doskonale utrzymują sos. Uzupełnia również sałatkę z zimnego makaronu, a czasami podaje się go z grillowanym kurczakiem.

Makaron fusilli – ten makaron ma spiralny, korkociągowaty kształt, który doskonale komponuje się z bogatymi sosami mięsnymi lub warzywami, gdy kawałki zaplątują się w szczeliny makaronu, nadając potrawie doskonałą konsystencję. Z tego samego powodu można je również upiec w zapiekankach makaronowych.

Makaron cannelloni – ten rodzaj makaronu może być zarówno płaski, jak i wstępnie zwinięty w duże tuby, które następnie są nadziewane różnymi nadzieniami, takimi jak szpinak i ser ricotta. Ten duży makaron dobrze komponuje się również z prostym, lekkim sosem, takim jak pomidorowy.

Makarony pełnoziarniste

Jeśli myślałeś o spróbowaniu makaronu pełnoziarnistego zamiast zwykłego makaronu, to przyszedł czas na zmianę. Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy, ponieważ pochodzi prosto z pełnego ziarna, przez co jest pełen składników odżywczych, takich jak złożone węglowodany, białko, błonnik, żelazo, magnez i cynk. Tekstura makaronu pełnoziarnistego nie jest tak miękka jak zwykły makaron, ale makarony orkiszowe, makarony z samopszy oferują Ci znacznie więcej właściwości zdrowotnych, jak i urozmaicenie smaku. Nasze makarony wytwarzane są ze świeżo mielonej mąki, pochodzącej z pełnego przemiału, dzięki czemu zachowują cenne witaminy i minerały. Makarony z płaskurki jest ekologiczny, nie zawiera soli i jaj, co sprawia, że jest odpowiedni dla wegan.