Bio Mąka orkiszowa biała (1000 g)

Bio mąka orkiszowa biała firmy NIROEkologiczna mąka orkiszowa biała TYP 650. Do wypieku domowych ciast, zagęszczania zup i sosów jak również do wypieku domowego pieczywa.

Poznaj zalety orkiszu (kliknij tutaj)

Składniki: mąka orkiszowa* (100%)

*z rolnictwa ekologicznego

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1500 kJ / 357 kcal
Tłuszcz : 1,29 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,27 g
Węglowodany: 73,04 g
w tym cukier: 1,99 g
Błonnik: 3,85 g
Białko: 10,56 g
Sól : 0,015 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującegoBio mąka orkiszowa biała firmy NIRO sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta* i owsa*.

Nr artykułu    4292PL
Masa netto     1000 g
Ilość szt. w kartonie    12
Ilość kartonów na warstwie    8
Ilość kartonów na palecie    48
PKWiU    10.61.21.0
Stawka VAT    5 %
EAN dla opakowania    5908259954370
Przydatność do spożycia od daty produkcji    1 rok

powrót do kategorii produktu

Zobacz w sklepie


Orkiszowe muffiny z gruszkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 250g ekologicznej mąki orkiszowej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g cukru waniliowego
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 140g cukru
  • 80ml oleju z pestek winogron
  • szklanka mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Tak przygotowane pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. W jednej misce wymieszać  mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę 5 smaków. W drugiej resztę składników razem z gruszkami. Następnie połączyć zawartość obu misek, wszystko dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muffinki, piec 30 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)