Bio Owies bezłuskowy (400 g)

Ziarno owsa bezłuskowego.

Poznaj zalety owsa (kliknij tutaj)

Składniki: owies*

*z rolnictwa ekologicznego

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1378 kJ=328 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g
Węglowodany: 55,7 g
z tym cukier: 1,3 g
Błonnik: 9,7 g
Białko: 10,7 g
Sól: 0,02 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Zawiera gluten.

Nr artykułu    4294PL
Masa netto     400 g
Ilość szt. w kartonie    12
Ilość kartonów na warstwie    15
Ilość kartonów na palecie    90
PKWiU    01.11.33.0
Stawka VAT    8 %
EAN dla opakowania    5908259954417
Przydatność do spożycia od daty produkcji    1 rok

powrót do kategorii produktu

 


Ziarno owsa z grzybami i schabem

Składniki:

  • szklanka ziaren owsa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 5 sporych pieczarek pokrojonych w duże plastry
  • 2 plastry schabu
  • łyżeczka sosu sojowo grzybowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej
  • sól

Przygotowanie:
Owies razem z grzybami gotować w osolonej wodzie przez 35 minut. Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulę, pokrojone mięso i pieczarki, lekko posolić. Ugotowany owies przecedzić, grzyby posiekać i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać na patelni i doprawić sosami sojowymi, chwilę podsmażyć.

 

 

 

Pulpety z owsem a’la gołąbki

Składniki:
na pulpety:

  • szklanka ziaren owsa
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/4 główki małej kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

na sos:

  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 30 minut). Z kapusty wyciąć głąba, oderwać zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę sparzyć na sitku i dokładnie odsączyć z wody. Na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszać dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawić. Z przygotowanej masy uformować pulpety, a następnie lekko je obsmażyć.

Sos:  na patelnię wlać pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusić razem ok. 3 minuty. Pulpety ułożyć w formie do zapiekania, podlać sosem i piec 45 min. pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.

Przepisy przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)