Bio Orkisz oczyszczony (500 g)

Bio ziarno orkiszu firmy NIRO

Obłuszczone ziarno orkiszu. Nie ma uszkodzonego zarodka nadaje się również do kiełkowania.
Ziarno orkiszu jest przez nas czyszczone w specjalnej maszynie, która w żaden sposób nie uszkadza ziarna. Dzięki temu nawet 80 % ziarna może wykiełkować.

Poznaj zalety orkiszu (kliknij tutaj)

Składniki: ziarno orkiszu*

*z rolnictwa ekologicznego

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1356 kJ / 322 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 60,3 g
w tym cukier: 0,3 g
Błonnik :10 g
Białko: 17 g
Sól: 0,015 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta* i owsa*.

Nr artykułu    4290PL
Masa netto     500 g
Ilość szt. w kartonie    12
Ilość kartonów na warstwie    15
Ilość kartonów na palecie    90
PKWiU    01.11.12.0
Stawka VAT    5 %
EAN dla opakowania    5908259954134
Przydatność do spożycia od daty produkcji    1 rok

Ziarno orkiszu w kuchni może być wykorzystywane na wiele sposobów. Nadaje się zarówno do mielenia na świeżą mąkę i płatki jak również do gotowania w całości. Gotowany orkisz może być dodawany do różnych potraw. Idealnie zastępuje kaszę oraz ryż. Można go jeść na gęsto do obiadu, dodawać do sałatek, naleśników jak i słodkich deserów. Gotowane ziarno orkiszu dodaje się także do ciasta chlebowego wówczas pieczywo nabiera pełniejszego smaku i jest bardziej soczyste.

Sposób gotowania: Ziarno orkiszu zalać wodą w ilości podwójnej do objętości orkiszu (np. jedna szklanka orkiszu na 2 szklanki wody) pozostawić na 10 godzin do napęcznienia. Następnie gotować w tej samej wodzie przez ok. 20 min.

powrót do kategorii produktu

Zobacz w sklepie


Bakłażany faszerowane orkiszem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • szklanka ziaren orkiszu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 kropel tabasco
  • 4 łyżeczki kremowej gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pół łyżeczki ulubionej przyprawy np. do kebaba

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozkroić na połowy,  naciąć miąższ na krzyż, skropić oliwą, posolić i ułożyć na blaszce miąższem do dołu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Namoczony wcześniej orkisz ugotować w osolonej wodzie. Gotowy wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, łyżką oliwy, posiekanym czosnkiem, tabasco, ulubioną przyprawą i bazylią. Upieczone bakłażany wydrążyć, uważając aby nie rozerwać skórki. Wydrążony miąższ dodać do orkiszu. Tak przygotowane bakłażany napełnić farszem, posypać gorgonzolą i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)