Bio makaron Wstążki

Składniki: mąka orkiszowa* (100%), wodaWstążki

*z rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1500 kJ=357 kcal
Tłuszcz: 1,29 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,27 g
Węglowodany: 73,04 g
w tym cukier: 1,99 g
Błonnik: 3,85 g
Białko: 10,56 g
Sól: 0,015 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta* i owsa*.

Nr artykułu    4283PL
Masa netto     250 g
Ilość szt. w kartonie    24
Ilość kartonów na warstwie    8
Ilość kartonów na palecie    48
PKWiU    10.73.11.0
Stawka VAT    5 %
EAN dla opakowania    5908259954196
Przydatność do spożycia od daty produkcji    2 lata

powrót do kategorii produktu

 


Wstążki z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250g makaronu orkiszowego wstążki
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Tak przygotowane posolić i podsmażyć na tłuszczu razem z czosnkiem. Kiedy większość wody odparuje dodać do nich pieprz, mleko i parmezan, poddusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać żółtka. Gotowy sos wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Podawać posypane serem.

Przepis przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)