5 powodów dla których powinieneś zaopatrzyć się we własny młynek do zboża

Świeże mielenie – zdrowe jedzenie

  1. Mąka, którą otrzymasz będzie świeża, a co za tym idzie będzie zawierała całe bogactwo substancji odżywczych, witamin, białka, błonnika i witamin, których nie znajdziesz w kupnej mące stojącej w sklepie od kilku miesięcy.
  2. Uzyskasz mąkę pełnoziarnistą, z całego ziarna, czyli łuski, jądra i kiełka – podczas mielenia jej ziarna nie zostaną oczyszczone dlatego mąka będzie zawierała mnóstwo błonnika oraz minerałów takich, jak fosfor, magnez, żelazo czy cynk.
  3. Świeża pełnoziarnista mąka jest nie tylko zdrowsza, ale i bardziej aromatyczna. Dania z taką mąką są o wiele smaczniejsze niż ze zwykłej sklepowej mąki pszennej.
  4. Jak w przypadku wszystkich produktów „domowej roboty” masz pewność, że w Twojej mące nie będzie żadnych środków chemicznych ani polepszaczy.
  5. Sam decydujesz jakie zboża i w jakiej ilości zmielić – możesz je dowolnie miksować w zależności od wypieku czy potrawy, jaką chcesz przyrządzić. Warto trochę poeksperymentować i nie ograniczać się do jednego typu zboża, ponieważ każde z nich zawiera specjalną mieszankę minerałów i witamin.

Sprawdź naszą ofertę